Șoferii moldoveni nu vor mai putea cumpăra asigurări Carte Verde începând cu 1 aprilie 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șoferii moldoveni nu vor mai putea cumpără polițe Carte Verde de la companiile locale de asigurări începând cu 1 aprilie 2016.

Astfel, potrivit celei mai recente decizii luate de către membrii Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), „se interzice asigurătorilor locali comercializarea polițelor de tip Carte Verde cu valabilitate începând de la 1 aprilie 2016 și cu data expirării 31 decembrie 2016″.

De asemenea, „polițele de asigurare care au fost achizionate până în prezent cât și cele care vor fi cumpărate până în data de 1 aprilie 2016, dar a căror valabilitate nu depășește 30 decembrie 2016 vor rămâne în vigoare până la expirarea acestora”, a declarat pentru portalul xprimm.md Alina Osoianu, Director Executiv BNAA.

Potrivit Directorului Executiv al BNAA, „este o decizie temporară, pentru a ne conforma hotărârii imperative adoptate de către Consiliul Birourilor Carte Verde, prin care Moldova va fi suspendată din sistemul internațional Carte Verde începând cu 1 aprilie 2016. Astfel, decizia recentă a BNAA vine să protejeze interesele șoferilor moldoveni pentru a nu circula neasigurați în afara țării dar și pentru a proteja asiguratorii locali în sensul în care aceștia să beneficieze de protecția prin reasigurare pentru polițele emise”, completează oficialul citat.

Se întâmplă după ce la sfârșitul lunii mai curent, Adunarea Generală a Consiliului Birourilor Carte Verde a decis suspendarea Moldovei din sistemul internațional Carte Verde începând cu 1 octombrie. Autoritățile de la Chișinău au întreprins însă o serie de măsuri, astfel termenul a fost amânat până la 1 aprilie 2016.

Dacă decizia Consiliului Birourilor Carte Verde va rămâne în vigoare și nu va fi revizuită la finalul perioadei de monitorizare, Moldova va fi suspendată din sistemul Carte Verde începând cu 1 aprilie 2016, iar șoferii moldoveni vor trebui să cumpere asigurare la frontieră, care este mai scumpă decât polițele Carte Verde vândute în prezent de asiguratorii locali. Spre exemplu, pentru autoturisme de până la 9 locuri, asigurarea de frontieră emisă de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cu valabilitate în România și în țările SEE, costă 150 euro pe lună.

Piața de Carte Verde din Moldova a atins valoarea de 207,07 milioane lei moldovenești în primele 9 luni din acest an, în scădere cu 1,5% în moneda națională. în valută europeană, subscrierile au scăzut cu 11%, până la 10,06 milioane euro, potrivit datelor financiare publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...