Israelul a testat în secret modalităţi de a învinge sistemul rus de apărare antiaeriană S-300

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Israelul a testat în secret modalităţi de a învinge sistemul avansat de apărare antiaeriană S-300, mobilizat de Rusia în Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea statului evreu de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare şi diplomatice, citate de Reuters în pagina online.

Sursele au afirmat că un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani, dar staţionat în prezent pe insula greacă Creta a fost activat în timpul unor exerciţii comune efectuate de Forţele aeriene ale Greciei şi Israelului, în aprilie-mai anul acesta.

„O parte din exerciţii a implicat manevre ale avioanelor israeliene împotriva sistemelor antiaeriene elene”, a declarat o sursă. Alte două surse au precizat că printre sistemele activate s-a aflat şi cel de tip S-300 din Creta.

Activarea a permis avioanelor de război israeliene să testeze modul cum funcţionează sistemul S-300, strângând date despre radarul său puternic şi despre cum poate fi ocolit.

Potrivit unei surse regionale din domeniul apărării, Grecia a activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puţin o dată în ultimul an. Deocamdată nu se ştie dacă Israelul a împărtăşit informaţiile strânse cu aliaţii săi.

Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul susţine că Egiptul a achiziţionat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijoraţi de anunţul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborât un bombardier rus.

Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional şi se teme să nu fie implicat în vreun incident cu forţele ruse din această ţară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cel puţin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a discuta modalităţi de a evita accidentele.

Rusia a iniţiat pe 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că au bombardat poziţii insurgente.

Statele Unite şi alte ţări occidentale oferă susţinere forţelor armate ale opoziţiei siriene în tentativa de înlăturare a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...