Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pietonii îmbrăcați în haine întunecate,…

Pietonii îmbrăcați în haine întunecate, supuși riscului pe traseu

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) desfășoară acțiuni, care au scopul de a preveni și diminua numărul accidentelor rutiere. Pe lângă activitățile poliției, solicităm și implicarea cetățenilor prin respectarea regulilor de circulație, atenție și prudență.

În acest sens, INP vine cu un apel către pietoni și conducătorii auto să dea dovadă de prudență, acum când zilele sunt mai scurte, condițiile meteo de multe ori nefavorabile, iar vizibilitatea redusă.

În contextul în care, în special pe străzile slab sau deloc iluminate, pietonii practic nu sînt vizibili, INP recomandă acestora:
– Traversați strada doar unde le este permis;
– asigurați-vă din ambele părți la traversarea carosabilului;
– nu traversați strada prin fața sau spatele vehiculelor care staționează;
– nu alergați pe traseu și fiți siguri au ați fost observați de către șoferi;
– circulați numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stânga a drumului;
– îmbrăcați haine deschise la culoare sau care conțin elemente reflectorizante.

În anumite situații de risc, reacția, atenția și disciplina șoferului este esențială, de aceea inspectorii de patrulare îi îndeamnă:
– șofați cu viteză adecvată, pentru a putea frâna la timp;
– reduceți viteza și vă angajați în manevre sau depășiri periculoase în preajma trecerilor pietonale;
– dați dovadă de maximă atenție, mai ales dacă sînt mașini care staționează, pentru că, în orice moment, de după acestea ar putea să apară un pieton.

Amintim că INP a demarat recent operațiunea „Pietonul”, care are drept scop prevenirea accidentelor rutiere și diminuarea numărului acestora.

De la începutul acestui an, în țară s-au produs 733 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 78 de persoane decedate și alte 688 traumatizate.