19:10:52 24.04.2024
Stiri

SONDAJ // Ce cred cetățenii R. Moldova despre UNIRE

Reportaj 06.12.2015 13:30 Vizualizări4998 Autor: Daniela Hadei
SONDAJ // Ce cred cetățenii R. Moldova despre UNIRE


Reprezentanții societății civile unioniste din R. Moldova, reuniți în Blocul Unității Naționale (BUN), dar și mai mulți cetățeni ai R. Moldova s-au adunat pe 1 Decembrie în centrul capitalei unde, cu tricolorul în mâini au marcat Ziua Națională a României.

Românii din R. Moldova au ieșit cu bucurie la manifestări și s-au declarat adepți ai Unirii.

Ana Vâlcu, 71 de ani: „Ziua țării, ziua mamei noastre”

„Astăzi, sărbătorim Ziua Unirii, ziua țării noastre, a mamei noastre, România, pentru că noi am fost rupți de acolo. Se știe că Basarabia străbună e ruptă din rădăcina română, iar noi vrem să fim alături de neamul nostru românesc. Noi vrem să fim în Uniunea Europeană, sub umbrela NATO, să avem aceleași pensii și aceleași salarii, aceleași burse pentru studenți și vrem ca legea să fie în capul mesei, pentru că aici legea nu funcționează, aici totul e corupt. Singura cale de a reveni și de a ne apăra de agresiunea rusească este reunirea cu Țara. Eu lupt din 1987, de când ne ascundeam în subsoluri”.

Petru Cemortan, 71 de ani: „Trebuie să facem Unirea”

„Aceasta e țara noastră, mama noastră. Așteptăm Unirea, din această cauză ne străduim și venim la toate evenimentele și sărbătorile importante. Sărbătorim pentru ca să se trezească lumea. La noi, foarte puțini se trezesc, tineretul mai ales, e foarte puțin. Nu știu de ce, dar e foarte pasiv, tinerii nu sunt serioși, pleacă peste hotare, apoi nu se mai întorc. Trebuie să facem Unirea, pentru că noi de 25 de ani tot mergem înapoi. În toți acești ani am participat la toate mitingurile și, să știți, m-am cam dezamăgit de guvernanții noștri, acum iar vor guvern. Așa va fi și în continuare. Altă soluție nu există în afară de Unire. Eu nu văd altă ieșire din situație”.

Corina Bezer, 21 de ani: „1 Decembrie, bucuria de a fi român”

„Pentru mine, ziua de 1 Decembrie înseamnă revenirea la rădăcinile românești. Înseamnă bucuria de a fi român, pentru că tot ceea ce semnifică 1 Decembrie este o bucurie, o sărbătoare a tuturor românilor și, cu această ocazie, vreau să-mi felicit frații de peste Prut și frații din întreaga R. Moldova, pentru că toți suntem români. Trebuie să facem Unirea, fiindcă doar Unirea este unica soluție pentru R. Moldova, pentru că acum R. Moldova se află într-o instabilitate economică și politică, iar acest lucru, mai ales pentru noi, tinerii, ne oferă un viitor instabil și foarte puține șanse de dezvoltare. Ne dorim Unirea, întrucât vorbim aceeași limbă, jucăm aceeași horă și avem aceleași valori naționale și aceleași tradiții”.

Ion Dumitru Panainte, 20 de ani: „Îmi doresc să nu mai existe vamă atunci când vin acasă”

„Ziua de 1 Decembrie înseamnă ziua în care noi, toți românii, sărbătorim aniversarea noastră națională, ziua care ne definește ca națiune, ziua în care noi, cei din R. Moldova, ne dorim reîntregirea patriei, pentru că doar aceasta este unica soluție. Sunt student la București și-mi doresc să nu mai existe vamă atunci când vin acasă, vreau să vin liber și să fac traseul București – Chișinău în cinci ore, să nu stau la vamă. Vreau o țară mare și să fiu mereu în țara mea, acasă, să existe doar un singur pașaport. Cred că, până voi absolvi facultatea, se va face Unirea. În 2018 se va face Unirea”.

Sofia Bulgaru, 60 de ani: „Doar Unirea ne va salva”

„Ziua de 1 Decembrie pentru mine înseamnă că e timpul să ne unim cu România. Noi suntem gata pentru Unire. Vedeți ce se face aici la noi? Comuniștii ne omoară din toate părțile, ne fură. Doar Unirea ne va salva. Sărbătoresc în fiecare an Ziua României și aștept Marea Unire. Unii zic că în 2018 se va face, dar mie îmi pare că e prea mult până atunci, vrem mai repede, căci altă scăpare nu e. Din 1992, locuiesc în Chișinău, dar până atunci am locuit la Tiraspol”.

Dumitru Căinărean, 19 ani: „Vrem să locuim și să ne dezvoltăm acasă, într-o Românie Mare”

„Pentru mine, ziua de 1 Decembrie are mai întâi o semnificație istorică, apoi și una simbolică pentru națiunea română. Trebuie să facem Unirea, întrucât, pe lângă aspectul economic, noi, tinerii, vom avea un viitor mai bun. A venit rândul nostru să trăim și să creștem aici. Nu vrem să plecăm, vrem să locuim și să ne dezvoltăm acasă, într-o Românie Mare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md