Titanii din business care își donează averile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mark Zuckerberg a anunțat săptămâna aceasta că va dona 99% din acțiunile deținute de familia sa la Facebook, evaluate în prezent la 45 miliarde de dolari.
Modul neconvențional în care fondatorul Facebook a ales să își exprime viziunea filantropică, recurgând la o societate cu răspundere limitată, și nu la o fundație non-profit tradițională, a dat însă naștere la numeroase controverse.

Zuckerberg nu este singurul miliardar care se confruntă cu critici chiar și atunci când vine vorba de actul de a dărui. Inițiativele caritabile ale titanilor din business sunt considerate de unii doar o strategie prin care se urmărește evitarea taxelor, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea că această mega filantropie poate duce la oligarhie, în care câteva persoane modelează viitorul lumii.

Alteori, miliardarii au fost acuzați că numesc donație ceea ce este de fapt finanțarea proiectelor lor favorite.

Cu toate acestea, sunt mulți oameni de afaceri care au alocat sume considerabile în scopuri caritabile, iar Huffington Post a realizat o listă cu cei mai cunoscuți dintre ei.

Barry Diller (3 miliarde de dolari)

Omul de afaceri Barry Diller și soția sa, designerul Diane von Furstenberg, au donat 130 de milioane de dolari pentru construirea unui parc plutitor pe răul Hudson din New York. De asemenea, Diller a făcut o donație de 30 de milioane de dolari către organizația caritabilă Motion Picture & Television Fund, pentru a oferi servicii de sănătate celor care lucrează în industria de divertisment.

Michael Bloomberg (40,9 miliarde de dolari)

Fostul primar al orașului New York se află în spatele fundației Bloomberg Philanthropies. Aceasta a colaborat inclusiv cu organizația Campaign for Tobacco Free Kids, care militează pentru reducerea fumatului, și cu organizația de mediu Sierra Club.

Bill Gates (76 miliarde de dolari)

Cel mai bogat om din lume și soția sa, Melinda Gates, intenționează să doneze 60 de miliarde din averea lor prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates, o mare parte din acești bani fiind destinată sprijinirii luptei împotriva HIV/SIDA și malariei.

Warren Buffett (62 de miliarde de dolari)

În 2014, Buffett a donat aproximativ 2,1 miliarde de dolari fundației caritabile a lui Bill Gates și 215 milioane de dolari fundației Susan Thompson Buffett (numită după fosta sa soție), care oferă burse pentru educație.

Steve Case (1,37 de miliarde de dolari)

Fondatorul AOL sprijină „oameni și idei care pot schimba lumea”, prin intermediul Case Foundation.

Larry Ellison (48,9 miliarde de dolari)

Fondatorul Oracle a afirmat că 95% din averea sa va fi alocată în cele din urmă unor cauze filantropice. Una dintre aceste cauze este susținută de Fundația Lawrence Ellison care acționează, parțial, în domeniul cercetării și al contracarării aspectelor negative ale îmbătrânirii.

Sheryl Sandberg (1 miliard de dolari)

Directorul operațional al Facebook a donat aproape 12 milioane de dolari în 2012, însă nu a dezvăluit numele beneficiarilor.

George Lucas (5 miliarde de dolari)

În octombrie, directorul „Star Wars” a donat 10 milioane de dolari către școala de film de la Universitatea din California de Sud pentru a ajuta studenții de culoare și hispanici.

Carl Icahn (21 de miliarde de dolari)

În 2012, magnatul american a donat 200 de milioane de dolari către Mount Sinai School of Medicine din New York.

Elon Musk (13 miliarde de dolari)

Șeful Tesla a donat 10 milioane de dolari anul acesta Institutului pentru Viitorul Vieții, pentru a sprijini finanțarea proiectelor privind inteligența artificială.

Paul Allen (18,1 miliarde de dolari)

Cofondatorul Microsoft și-a dedicat o mare parte din avere cercetării științifice. Printre altele, Allen a donat 300 de milioane de dolari unui institut de cercetare a creierului din Seattle.

Eli Broad (7,4 miliarde de dolari)

Antreprenorul din spatele a două companii din topul Fortune 500, Broad și soția sa Edyth au înființat o fundație care le poartă numele pentru a sprijini educația, știința și artele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...