În cadrul discursului care va fi difuzat în direct de televiziuni de la ora 20.00 (luni, 3.00, ora Moldovei), preşedintele va oferi informaţii despre investigaţia în cazul atacului din oraşul californian San Bernardino, potrivit Casei Albe. Autorităţile federale au precizat că atacul este investigat ca act de terorism.

"Preşedintele va aborda de asemenea ameninţarea terorismului, inclusiv natura ameninţării, cum a evoluat şi cum îl vom învinge", a declarat într-un comunicat Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe. "El îşi va reitera convingerea fermă că (gruparea) Stat Islamic va fi distrusă şi că Statele Unite trebuie să-şi respecte valorile - angajamentul faţă de justiţie, egalitatea şi libertatea - pentru a învinge grupurile teroriste care folosesc violenţa pentru a promova o ideologie distructivă", se arată în comunicat.

Republicanii l-au criticat pe Obama pentru felul în care a reacţionat după atacul armat din San Bernardino, în special pentru comentariile sale în favoarea unor măsuri de control privind dreptul de a deţine arme. În discursul său radiofonic de sâmbătă, preşedintele a apreciat că este o "nebunie" că persoane aflate pe lista celor cu interdicţie de zbor în SUA au dreptul să-şi cumpere arme.

Discursul din Biroul Oval care va fi adresat naţiunii duminică seara este al treilea din timpul preşedinţiei lui Obama, celelalte două având loc în 2010, pe tema încheierii operaţiunilor americane în Irak şi a deversării de petrol din Golful Mexic. El a mai ţinut şi alte discursuri la Casa Albă, la ore de maximă audienţă, pe tema uciderii lui Osama ben Laden, a intervenţiei militare în Siria sau a imigraţiei.

Militanţii grupării teroriste Stat Islamic au afirmat sâmbătă, la postul lor de radio, că cei doi autori ai atacului armat de miercuri din California, soldat cu 14 morţi, erau "susţinători" ai organizaţiei, după ce FBI a anunţat oficial vineri că tratează cazul ca "act de terorism".

Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 21.

Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au fost ucişi.

În cursul atacului din orăşelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic.