19:36:49 28.03.2024
Stiri

R. Moldova, mesaj CLAR pentru Rusia: Retrageți armata rusă din Transnistria!

Politică 05.12.2015 17:58 Vizualizări1564 Autor: Ziarul National
R. Moldova, mesaj CLAR pentru Rusia: Retrageți armata rusă din Transnistria! osce.org


Republica Moldova insistă pentru retragerea totală a trupelor ruse şi echipamentelor militare din Transnistria şi pentru transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă, a declarat Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, la Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfășurat, în perioada 3 și 4 decembrie, la Belgrad.

„Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie. Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse”, a declarat Natalia Gherman.

Potrivit ministrului, în pofida acestor lucruri, dialogul între Chișinău și Tiraspol continuă prin întruniri la nivelul reprezentanţilor politici şi prin grupuri de experţi, iar anumite progrese au fost atinse în găsirea unor soluţii în domeniul protecţiei mediului, transportului feroviar şi rutier.

„Contrar acuzaţiilor false ale Transnistriei privind o presupusă blocadă economică, noi şi partenerii noştri din Uniunea Europeană am făcut progrese importante pentru facilitarea procedurilor comerciale şi pentru a asigura tratament preferenţial pentru companiile transnistrene pe pieţele europene”, a mai spus ministrul la reuniunea OSCE.

„Sunt mulţumită că aici, la OSCE, am convenit asupra unui obiectiv comun - căutarea unei soluţii complete axată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea Transnistria şi prin garantarea drepturilor omului, a libertăţilor politice, economice şi sociale pentru locuitorii regiunii”, a mai adăugat Natalia Gherman.

Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat o Declarație cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2.

Potrivit textului Declaraţiei, reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE, iar țările membre reiterează necesitatea de a obține o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru Transnistria, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației.

În Declarație se subliniază necesitatea de a avansa activitatea Conferinței permanente pe problemele politice în cadrul negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2. În context, se solicită ca părțile să se angajeze în proces fără întrerupere și cu Reprezentanți politici cu puteri depline.

De asemenea, Declarația îndeamnă părțile ca în procesul de negocieri să intensifice eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și securități, iar mediatorii și observatorii să dubleze eforturile pentru a obține progres în identificarea unei soluții plenare a conflictului transnistrean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md