03:45:39 25.04.2024
Stiri

Stresul – boala secolului XXI

Reportaj 05.12.2015 17:30 Vizualizări3311 Autor: Ziarul National
Stresul – boala secolului XXI captura


„Spune DA pentru sănătatea ta!” – campanie finanțată de Compania Națională de Asigurări în Medicină

„Stresul ocupațional este boala secolului XXI care nu va ocoli nicio tară, afectând toate nivelurile muncii”. Această declarație a Oficiului Internațional al Muncii ne duce spre raportul Organizației Mondiale a Sănătății: până în 2020, stresul va fi principala problemă de sănătate a oamenilor din țările în curs de dezvoltare.

Cum te îmbolnăvește stresul? Cum să scapi de stres?

Nu e o noutate că stresul e de două tipuri: eustres – stresul pozitiv, cauzat de evenimente pozitive și benefic sănătății, și distres, cauzat de situații negative, conflictuale, care are un impact negativ asupra organismului uman. Cu regret, eustresul de multe ori tinde să se dezvolte în distres, afectând starea de sănătate.

Ce maladii cauzează stresul?

Slăbește sistemul imunitar. Afecțiunile autoimune și infecțiile, răcelile și virozele respiratorii au originea în situațiile stresante.

Obezitatea. Să ne amintim de obișnuințele din copilărie. Când ne certau părinții sau luam o notă proastă la școală, ne găseam alinarea în mâncare. Trebuie să înțelegem că la maturitate metabolismul e altul. Mecanismul de ardere a grăsimilor nu mai funcționează ca în copilărie. Deci, să ne găsim refugiu în altceva.

Stresul favorizează apariția cancerului de piele

Stresul pe termen lung poate accelera evoluția melanomului, celei mai periculoase forme de cancer de piele. Cum evităm această afecțiune? Activitate fizică și sport, legume și fructe proaspete, carne slabă, limitarea (ba chiar și renunțarea) consumului de alcool.

Stresul reduce activitatea cerebrală

Un studiu realizat pe două grupuri de studenți a demonstrat că tinerii mai puțin stresați au făcut față mai bine sarcinilor, iar activitatea cerebrală, atenția, discernământul și organizarea în timpul testelor au fost mult mai bune decât în grupul studenților foarte stresați. Pentru a evita stresul, se recomandă a asculta muzică relaxantă, a face plimbări în aer liber și chiar a vă vopsi camera în culoare verde.

Ești stresat și deprimat

Peste 45% din cazurile de depresie sunt atribuite stresului excesiv apărut în urma sarcinilor de la locul de muncă – stresul ocupațional. Dorința de a duce la bun sfârșit sarcina pusă plus presiunea timpului au drept consecință dezechilibrul emoțional și stresul.

Cum putem evita senzația de deadline?

Străduiți-vă să transformați biroul dumneavoastră într-un spațiu prietenos, plasați fotografia celui drag la vedere, o plantă de cameră, un tablou relaxant. Pe parcursul zilei de muncă faceți pauze regulate mai departe de computer. Nu uitați să respirați adânc, să vă organizați sarcinile într-o agendă, stabiliți-vă obiective realizabile.

Stresul poate fi evitat!


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md