Erdogan: Turcia va găsi alți furnizori de energie decât Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă că țara sa va găsi alți furnizori de energie decât Rusia, din cauza tensiunilor puternice dintre cele două țări de când Ankara a doborât, pe 24 noiembrie, un avion militar rusesc la frontiera siriană, relatează Agerpres.

„Este posibil să găsim alți furnizori”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la Azerbaidjan și Qatar îndeosebi.

Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55 % din necesarul de gaz și 30 % din cel de petrol. Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol și 98,5% din cel de gaz.

Turcia și Rusia trec printr-o gravă criză declanșată de doborârea avionului rusesc de către aviația turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spațiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia a ordonat sancțiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești și a reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie.

Erdogan a dat asigurări sâmbătă că nu există pentru moment nici un indiciu că aceste represalii afectează sectorul energiei, dar a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

Moscova a anunțat, de asemenea, în această săptămână înghețarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma să permită transportul de gaz rusesc până în Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.

Erdogan a calificat acest anunț drept „o minciună”. „TurkStream este un proiect la care noi înșine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerințelor noastre”, a afirmat Erdogan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...