5 alimente pe care trebuie să le ai la îndemână în caz de răceală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Data viitoare când simți frisoane și ai nasul înfundat, nu trebuie să dai fuga neapărat la farmacie. Încearcă leacuri din propria bucătărie pentru a alunga răceala de sezon.

Timp de câteva sute de ani oamenii și-au tratat răcelile cu plante și alimente, nu cu pilule vândute la farmacie. Până la medicina actuală, cea tradițională dicta leacuri pentru bolile de sezon.

Citeşte şi: Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit

Putem să ne reîntoarcem la câteva dintre ele, care și-au dovedit eficiența în timp și conțin vitamine, proteine, antioxidanți și probiotice necesare organismului ca să lupte cu boala. Așa că data viitoare când simți primele semne de răceală, dă o fugă până la piață sau la supermarket. Știi deja că usturoiul, ghimbirul, mierea sau supa de pui te ajută să te simți mai bine atunci când ești răcit, dar iată ce altceva ar trebui să conțină trusa ta „alimentara” de prim ajutor.

1. Iaurt
Iaurtul, chefirul și alte lactate din această categorie conțin probiotice, adică bacterii bune necesare în funcționarea corectă a sistemului digestiv. Beneficiile probioticelor nu se opresc, însă, aici. Un studiu recent a descoperit că probioticele ajută și în reducerea riscului infecțiilor tractului respirator.

2. Verdețuri și legume verzi
Cu cât au frunzele mai închise la culoare, cu atât mai bine pentru că au mai multe vitamine și minerale. În această categorie includem spanacul, salata verde, varza Kale, varza și broccoli. Conțin vitaminele A, C și K, dar și antioxidanți care ajută sistemul imunitar.

Citeşte şi: 7 mituri despre gătitul pastelor pe care trebuie să le uiţi

3. Morcovi
Conțin betacaroten care este transformat de organismul nostru în Vitamina A. Aceasta este esențială atunci când lupți cu răceala pentru că menține puternic sistemul imunitar și împiedică iritarea mucoasei căilor respiratorii.

4. Pește gras
Poți să îl consumi cu încredere pentru că acizii grași Omega 3 pe care îi conțin aceste tipuri de pește sunt importante în reducerea inflamațiilor. Astfel, sistemul imunitar va funcționa corect și te va ajuta să treci mai ușor și mai repede peste o răceală. Alege ton, somon sau macrou care sunt sortimente de pește bogate în grăsimi bune.

5. Fenicul (bulbul și semințele)
Este un expectorant natural și are proprietăți antibacteriene, ceea ce te va ajuta în decongestionarea căilor respiratorii și ameliorarea simptomelor tusei. Feniculul poate fi consumat crud, în salate, sau copt, alături de alte legume, iar semințele pot fi transformate în ceai.

Citeşte şi: 13 motive ca să consumi portocale pe timp de iarna


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...