Intitulat „Epidemia armelor de foc în America”, publicaţia îi critică pe aleşii americani pentru lipsa de responsabilitate şi face apel la interzicerea acestui tip de armă pentru cetăţenii simpli.

„Este un ultraj moral şi o ruşine naţională ca civilii să poată cumpăra legal arme destinate să ucidă persoane cu o rapiditate şi eficacitate brutală”, se poate citi în editorialul menţionat.

Textul, difuzat online vineri seara şi disponibil în versiunea pe hârtie în ediţia de sâmbătă, este publicat după masacrul comis de un cuplu miercuri la San Bernardino şi care a făcut 14 morţi şi 21 de răniţi.

Arthur Sulzberger Jr, directorul publicaţiei, a explicat într-un comunicat că a ales să publice acest editorial pe prima pagină „pentru a transmite un mesaj puternic şi vizibil plin de frustrare şi angoasă în faţa incapacităţii ţării de a reglementa flagelul armelor de foc”.

New York Times şi-a publicat ultimul său editorial pe prima pagină la 13 iunie 1920, pentru a critica numirea republicanului Warren Harding în cursa pentru prezidenţialele americane.