Astăzi s-au împlinit 2 ani de la oficializare limbii române în Moldova

Acum doi ani, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție în coraport cu Preambul Constituției și Declarația de Independență a Republicii Moldova (sesizările nr. 8b/2013 și 41b/2013).

Atunci, Curtea Constituțională a hotărât că Declarația de Independență are valoare de text constituțional și că acest text are prioritate asupra restului Constituției. De aici, limba română a fost recunoscută ca limba oficială a statului Republica Moldova.

Cei care au depus sesizarea la Curtea Constituțională atunci au fost deputații Partidului Liberal: Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru și Gheorghe Brega.

“Acesta Declarație de Independență nu a fost votată doar de liberali, frontiști ori naționaliști, ea a fost votată și de deputați agrarieni, socialiști, interfrontiști, și nimeni nu s-a împotrivit acestui adevăr că limba pe care o vorbim este limba română”, declara atunci liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

[privesc-eu id=”19149″ ]

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.