Eveniment

La Chişinău a fost marcată cea de-a 20-a aniversare a Comisiei Naţionale de Heraldică

În alocuţiunea sa, preşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică, Mariana Şlapac, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a trecut în revistă principalele realizări ale acesteia.

„Printre autorii însemnelor heraldice sînt: Silviu Tabac, Vladimir Mischevca, Nicolae Schiţco, Constantin Bogatu, artiştii plastici Gheorghe Vrabie, Simion Odainic, Iurie Caminschi, Alexei Colîbneac, Simion Zamşa şi alţii. O mare realizare a noastră a constituit-o elaborarea Legii despre simbolurile naţionale, adoptată de Parlament, care este una dintre cele mai bune din lume”, a menţionat Mariana Şlapac.

La rîndul său, primul preşedinte al comisiei, Vladimir Mischevca, a afirmat că în prezent R. Moldova are o heraldică deosebită, de care se poate mîndri.

„Noi trebuie să promovăm simbolurile noastre naţionale. Avem trei legi pe care este necesar să le respectăm cu stricteţe: Legea despre Drapelul de Stat, cea privind simbolurile naţionale şi Legea despre Stema de Stat”, a constatat Vladimir Mischevca.

Potrivit artistului plastic Alexei Colîbneac, Comisia Naţională de Heraldică activează în vaza adevărului ştiinţific şi istoric. „Aş mai adăuga aici şi aspectul estetic, de care avem grijă noi, artiştii plastici. Dacă ne uităm la uniformele Armatei Naţionale ori a poliţiei, vom observa că acestea sînt competitive sub aspect estetic”, a accentuat Alexei Colîbneac.

Comisia Naţională de Heraldică a fost instituită pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova la 5 decembrie 1995 şi este autoritatea naţională care promovează politica de stat unitară în domeniul simbolurilor publice în ţara noastră. Comisia stabileşte normele naţionale şi condiţiile teoretice, tehnice şi practice de elaborare, de instituire, de înregistrare, de evidenţă, de confecţionare, de utilizare, de păstrare şi de promovare a simbolurilor publice, exercită controlul asupra respectării acestor norme şi condiţii.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *