Declaraţiile aparţin cunoscutului judecător de la Consiliul Superior al Magistraturii din Bucureşti, Cristi Danileţ, şi au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„O clasă politică care controlează tot mecanismul acesta de justiţie face un stat captiv. Practic este o corupţie instituţională, nu mai este o corupţie de asta cu bănuţi, un control al statului cu privire la justiţie. Este nevoie de presiune din exterior şi din interior şi de asigurat transparenţa, de asigurat criteriile obiective de selectare a oamenilor. (...) E clar că sunt instituţii care nu au funcţionat la un moment dat sau nu au funcţionat la timpul oportun. Dacă informaţia a fost ascunsă cu intenţie, e clar că este o problemă de integritate undeva”, a declarat Cristi Danileţ.

Magistratul de la Bucureşti a explicat ce ar întreprinde dacă ar fi la conducerea Procuraturii Generale de la Chişinău sau a altor instituţii de drept din Republica Moldova. 

„Ca procuror general aici în Republica Moldova aş fi făcut o strategie clară şi aş fi alocat resurse numai pentru acest caz. Aş fi luat procurori, aş fi luat serviciile speciale, aş fi luat poliţişti, aş fi cerut asistenţă internaţională şi aş fi făcut o anchetă împotriva tuturor celor suspectaţi. Adică o perioadă de timp de câteva luni, să spunem şase luni sau un an de zile, aş fi închis pe toţi colaboratorii mei în instituţii şi aş fi spus: nu ieşim de aici numai când avem pe masă dosarul terminat. Este inadmisibil să dispară bani şi să nu avem vinovaţi. N-ai cum. Cineva, undeva a colaborat şi nu-i vorba de o singură persoană, trebuie să fie o reţea întreagă. Vorbesc de cei din bancă, probabil şi cei din justiţie, şi cei din serviciu, poate chiar cei din procuratură”, a declarat judecătorul român.

Prezent la emisiune, jurnalistul Vitalie Călugăreanu l-a întrebat pe Cristi Danileţ dacă există mecanisme internaţionale prin care oligarhul Vladimir Plahotniuc ar putea fi tras la răspundere în condiţiile în care Republica Moldova nu are parte de o justiţie independentă.

„Am ajuns la Plahotniuc. Numele lui vrei nu vrei, trebuie să-l pomenim. Justiţia, organele, instituţiile în ţara asta funcţionează prost sau nu funcţionează deloc şi nu putem în momentul acesta să ne bazăm pe o justiţie independentă care i-ar veni de hac acestui personaj. Există mecanisme internaţionale prin care am putea să-l oprim?”, a întrebat Vitalie Călugăreanu.

„Mecanisme internaţionale nu există decât de asistenţă a statului dvs. în reformele care trebuiesc implementate şi în instruirea judecătorilor şi procurorilor. În justiţie sunt oameni care îşi fac treaba cum trebuie, dar o parte nu au curajul. Eu încă trăiesc cu speranţa că poate lucrurile pot fi îmbunătăţite. Nu ne putem tăia cu toţii venele în public că nu mai este nimic de făcut în republică, închideţi lumina şi plecaţi. Unde să plecaţi? Sau cine să vină aici? Venim noi din România? Venim să vă încurajăm, dar nu venim să facem treaba nimănui. Oamenii din justiţie trebuie să aibă verticalitate. Pentru asta sunt plătiţi”, a menţionat Cristi Danileţ.

La final, jurnalista Valentina Ursu de la Europa Liberă l-a întrebat pe magistratul român dacă factorul geopolitic se răsfrânge în vreun fel asupra promovării reformelor în justiţie din Republica Moldova.

„Eu Republica Moldova nu o văd decât ca o parte dintr-o mare familie europeană şi cred că sigur drumul ăsta este înspre Vest. Prefer să ştiu Republica Moldova aproape de România şi de UE, şi eu cred că vizitele noastre în mod regulat aici sunt tocmai ca un simbol sau ca un mesaj de încurajare”, a conchis judecătorul CSM de la Bucureşti.