Bombardamentele atribuite Israelului au avut loc în Munţii Qalamoun, la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Damasc, în apropierea frontierei Siriei cu Libanul.

Potrivit unor surse militare citate de presa siriană, avioane militare israeliene au atacat un convoi al Brigăzii 155 a armatei siriene. Bombardamentul ar fi vizat un transport de rachete Scud.

Administraţia Bashar al-Assad nu a comentat informaţiile apărute în presă.

„Este vorba de un atac cu drone ce a vizat camioane cu armament care se îndreptau spre Liban”, au precizat oficiali sirieni citaţi de postul Al-Arabiya.

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, aflat în vizită oficială în Statele Unite, a părut să confirme atacul, fără însă a oferi detalii. El a precizat că Israelul depune eforturi pentru blocarea activităţilor teroriste în zona Înălţimilor Golan: „Datorită fondurilor care vor fi disponibile după anularea sancţiunilor internaţionale contra Iranului, regimul de la Teheran va putea produce armament mai sofisticat şi va furniza arme suplimentare organizaţiilor teroriste.

Iranul oferă armament organizaţiilor islamiste Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic. Iranul colaborează permanent cu mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Noi nu vom permite deschiderea unui nou front antiisraelian în regiunea Golan, astfel că, atunci când este necesar, acţionăm împotriva acestor intenţii”, a argumentat Moshe Yaalon.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Sistemele antiaeriene ruse din Orientul Mijlociu ar putea limita capacitatea Israelului de a ataca poziţii militare siriene sau iraniene, astfel că armata israeliană a efectuat în secret teste pentru a putea contracara aceste capabilităţi.

Potrivit surselor citate, Israelul a testat modalităţi de contracarare a sistemelor antiaeriene S-300 în cursul unor exerciţii comune cu armata greacă efectuate în Insula Creta.

Grecia a acceptat solicitarea de a efectua exerciţii cu Israelul la rugămintea Statelor Unite, principalul aliat al statului evreu.

„În cadrul manevrelor, avioane militare israeliene au încercat să contracareze sau să evite sistemele antiaeriene ruse”, a declarat un oficial militar occidental, sub protecţia anonimatului.

Israelul este îngrijorat în legătură cu decizia Rusiei de a exporta sisteme S-300/S-400 în Iran. În plus, Guvernul israelian este preocupat de recenta decizie a Moscovei, luată după doborârea bombardierului de către Turcia, de a instala sisteme antiaeriene similare în Siria.