Anterior, Ministerul Justiţiei de la Tbilisi a adresat o interpelare preşedintelui ţării prin care îi recomanda să-l lipsească pe Saakaşvili de cetăţenia Georgiei. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a acordat lui Saakaşvili cetăţenia Ucrainei pe 30 mai curent. În aceeaşi zi, Saakaşvili a fost numit printr-un decret prezidenţial guvernator al regiunii Odessa.

Chiar a doua zi, Margvelaşvili a criticat dur intenţia predecesorului său a renunţa la cetăţenia georgiană. Prin acest gest, potrivit lui, „Saakaşvili a adus o ofensă ţării natale”. Guvernatorul Odesei e convins, la rândul său, că chestiunea lipsirii sale de cetăţenia georgiană are tentă politică
 
„Cât priveşte aspectele juridice, faptul prezintă o decizie politică. În primul rând, în Ucraina există o perioadă de tranziţie de doi ani de la o cetăţenie la alta şi autorităţile georgiene cunosc bine acest lucru. În Ucraina lucrează mulţi cetăţeni georgieni, care au obţinut cetăţenia ucraineană cu mult mai devreme ca mine şi împotriva lor nu se iau astfel de măsuri”, a susţinut Saakaşvili în cadrul unei emisiuni la un post TV ucrainean, citat de Agenţia TASS.

Potrivit guvernatorului Odesei, autorităţile georgiene au luat decizia respectivă pentru a nu admite participarea sa la următoarele alegeri din Georgia.