Se întâmplă după ce un grup de deputaţi, în frunte cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au solicitat magistraţilor constituţionali să se pronunţe pe marginea acestei hotărâri a Legislativului. Curtea se va expune în acest sens pe 8 decembrie.
 
Autorii sesizării pretind că prin această decizie, care a anulat Hotărârile de numire în funcţie a acestor directori, nu este respectată Legea cu privire la energetică care stipulează în ce cazuri poate fi demisă conducerea ANRE.

Cei patru şefi de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Iurie Onica, Ghenadie Pârţu, Octavian Lungu şi Sergiu Ciobanu, au fost demişi ieri de Parlament la iniţiativa fracţiunii PSRM, care, după doi ani de activitate a celor patru demnitari, a invocat abateri în procedura de numire. 

Oficial, nu este vorba despre demitere, ci despre anularea numirii în funcţie. Pentru asta au votat deputaţii comunişti, socialişti şi liberali.

Subiectul a fost discutat aseară târziu, imediat după ce directorul general al ANRE, Sergiu Ciobanu şi viceministrul Economiei Valeriu Triboi au prezentat un raport cu privire la situaţia din sistemul electroenergetic.