Tocmai Arabia Saudită este cea care în 2014 a aruncat mănuşa în acest război al preţurilor pentru petrol. Atunci, Riadul a deschis la maximum robinetele de ţiţei pentru a coborî preţul atât de mult, încât ţările care produc scump, Statele Unite mai ales, să renunţe la afacerile cu ţiţei.

Între timp, Arabia Saudită a căzut în propria capcană - a pierdut venituri mari din vânzarea petrolului, a intrat pe deficit bugetar şi a început să-şi consume rezervele valutare. Acum, saudiţii anunţă că vor să reducă producţia, iar asta a scumpit imediat petrolul. Dacă acum două zile petrolul Brent era vândut cu 42 de dolari, acum acesta costă 44 de dolari.

Problema e că saudiţii nu vor să reducă doar ei producţia, ci toată lumea - atât din cartelul OPEC, cât şi din afara lui. Pe de altă parte, Rusia a tot spus că nu vede niciun motiv să închidă robinetul. Economia merge prost, aşa că nu-şi permite să vândă şi ieftin, şi puţin. Irakienii, între timp, au mărit producţia la maximumul istoric, iar Iranul abia aşteaptă să scape de sancţiuni pentru a inunda piaţa cu ţiţei. Era al doilea cel mai mare producător din OPEC şi îşi vrea cota de piaţă înapoi.

Analiştii spun că şansele unui acord la întâlnirea OPEC de astăzi sunt minime. Se deschide, totuşi, uşa unei posibile cooperări anul viitor - mai ales dacă între timp petrolul se va ieftini şi mai tare.