Publicaţia rusă susţine că în peninsulă se produce doar circa 10% din energia consumată, iar 90 la sută i-o asigură Ucraina.

Construcţia podului energetic cu o tensiune de 220 kWt, prin care se va putea furniza până la 800 de MWt în Crimeea din regiunea rusă Krasnodar, a demarat în 2014, imediat după anexarea peninsulei de Federaţia Rusă. Costul celor două fire ale construcţiei a fost evaluat de către Ministerul energeticii de la Moscova la 47,3 miliarde de ruble (circa 700 milioane de dolari).

După cum se remarcă în materialul publicat de „Vedomosti”, pentru a asigura necesităţile peninsulei şi a acoperi deficitul sistemului energetic al sudului Rusiei (în volum de 1350 MVt, potrivit Renaissance Capital), capacitatea urmează să şi-o sporească Staţia Atomo-electrică de la Rostov care-şi va lansa al treilea bloc energetic cu o capacitate de 1GWt, iar către anul 2018 pe peninsula Taman urmează a fi construite noi capacităţi – 4 instalaţii cu aburi şi gaz cu o capacitate de 940 MWt.

Potrivit calculelor experţilor ruşi, aceste capacităţi vor fi destule pentru a asigura pe deplin necesităţile teritoriului ocupat şi mai prevăd chiar şi o rezervă sigură. Construcţia noilor staţii cu capacitatea de 940 MWt se evaluează la 1,1 – 1,3 miliarde de dolari, iar în Crimeea lansarea lor ar putea fi mai scumpă cu 400 - 450 milioane de dolari, susţin analiştii economici de la Moscova.

De menţionat faptul că la 2 decembrie, când autorităţile de la Simferopol au anunţat lansarea podului energetic prin care peninsula ar fi receptat primele 100 milioane de megavaţi, locuitorii Crimeii n-au putut observa schimbări spre bine în alimentarea cu energie electrică.

Reprezentantul lui Putin în regiune, Serghei Aksionov a declarat că dependenţă critică de furnizările de pe teritoriul ucrainean nu mai există. „Până la 20 decembrie Crimeea va recepta încă 230 de megawaţi de la Rusia. În total – 460 megawaţi anul curent”, a scris el pe contul său de Twitter, citat de site-ul ucrainean „Liga.net”.