Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul Diacov, „mustrat aspru” de…

Procurorul Diacov, „mustrat aspru” de către Colegiul disciplinar al PG

Colegiului disciplinar, instituit pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor a examinat în ședința de astăzi procedura disciplinară intentată pe numele fostului procuror al mun. Chișinău, Ion Diacov. Colegiul  a decis aplicarea sancțiunii de „mustrare aspră”, acum urmează ca Consiliul Superior al Procurorilor să examineze motivele hotărârii la etapa validării.

Ion Diacov a declarat că nu a putut să se prezinte la ședință din motive de boală, dar a menționat că i-a fost încălcat dreptul la apărare, deoarece nu a fost informat despre ce învinuiri i se aduc și ce acțiuni i-au fost cercetate. Diacov  a declarat că ședința din 27 noiembrie a Colegiului, fost amânată din aceleași motive. Mai mult, fostul procuror spune că „nu voi mai călca pragul Procuraturii”, deoarece instituția este condusă de niște oameni „întâmplători”.

Solicitat de ZdG, Ion Diacov a declarat că presa ar trebui să aibă acces la ședințele Colegiului discipliar, pentru a cunoaște ce învinuiri se aduc. „Procedurile disciplinare vizează ultimele ieșiri ale mele în presă, când am făcut mai multe declarații. Eu cred că am făcut totul corect. Este dreptul constituțional al cetățenilor de a afla ce ilegalități se întâmplă în sistemul judecătoresc. Nu mi s-a imputat niciodată, în 35 de ani de activitate, de către Colegiul disciplinar că aș fi făcut declarații false, că aș fi încălcat legislația sau drepturile omului. Au fost unele încercări cu vreo 15 ani în urmă. Eu soscot că ei, dacă au unele secrete legate de alți procurori pot să interzică accesul presei, dar despre ieșirile și declarațiile mele în presă nu este niciun secret. Ce n-am făcut corect? Ei în loc să cerceteze ce au încălcat judecătorii vizați, ei vor să mă pedepsească pentru că am vorbit”, a declarat Diacov.

Ion Diacov spune că mandatul său a expirat și nu mai dorește să activeze în funcție de procuror, chiar dacă are astfel de posibilitate, conform legii. El afirmă că procurorul general era obligat să semneze cererea sa de demisie, dar nu să-l numească într-o funcție fără a-i solicita acordul. „Cum este posibil așa? Fără să mă cheme, să mă întrebe, mă numește în funcție și anunță asta în Parlament. Este o încercare de a mă învinui de cine știe ce. Poate să scrie Gurin ce vrea.”

Diacov spune că nu mai activează în Procuratură, de aceea toate aceste discuții nu-l privesc. „N-o să mă duc. Mă mândresc că mi-am făcut cinstit munca. Așa e profesia, nu poți fi bun cu toți, cei pedepsiți vor fi întotdeauna nemulțumiți. Prin ceea ce a publicat „Rise”, se încearcă distragerea atenției de pe miliarul furat, că adică eu am luat mită cu 20 de ani în urmă. Este un interes ascuns. De ce dl Gurin acum doi ani a înaintat candidatura mea președintelui pentru decorare cu ordinul „Gloria Muncii” pentru muncă impecabilă, iar acum se întâmplă aceste lucruri?  Sigur, este o comandă. ”, a menționat fostul procuror.

În același timp, Maria Vieru, șefa serviciului de presă a Procuraturii Generale ne-a declarat că cererea de demisie onorată nu a fost examinată de CSP din motivul neprezentării lui Ion Diacov la sedinţa CSP şi a Colegiului disciplinar.

„Dl Diacov a fost eliberat din funcţia de procuror al mun. Chisinau şi numit într-o funcţie vacantă de procuror în aceeaşi procuratură, aşa cum prevede procedura şi legea, acordul său nefiind necesar. Cererea de demisie onorată nu a fost examinată de CSP din motivul neprezentării dlui Diacov la sedinţa CSP şi a Colegiului disciplinar, dumnealui eschivându-se să apară şi să prezinte poziţia sa în faţa organelor de autoadministrare şi a colegilor procurori. În ședința de astăzi, Colegiul disciplinar a decis aplicarea unei sancțiuni mai blânde decât cea propusă inițial și a propus aplicarea sancțiunii „mustrare aspră.” Dl Diacov are la dispoziție termenul legal pentru contestare. În consecinţă – urmează a fi finalizate procedurile interne şi luate deciziile de rigoare. Restul – face parte din tactica de apărare a dlui Diacov şi nu comentăm, vom verifica totul şi vom interveni. Motivele aplicării sancțiunii vor fi expuse în hotărâre, Consiliul Superior al Procurorilor le va examina la etapa validării. E tot ce vă pot spune la această etapă.”, a declarat pentru ZdG, Maria Vieru.

La 2 decembrie curent, madatul procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov a expirat. Acesta și-a anunțat demisia la 30 noiembrie, într-o conferință de presă. Motivele expuse de acesta se refereau la corupția și abuzurile din sistem, precum și partajarea politică a Procuraturii.  Ulterior, reprezentanții Procuraturii Generale au confirmat că acțiunile lui Diacov sunt cercetate în cadrul mai multor proceduri disciplinare și controale de serviciu, iar CSP ar putea să nu accepte demisia onorabilă a lui Diacov.

Amintim că săptămâna trecută ZdG a publicat un interviu exclusiv cu Ion Diacov, despre influențele politice în activitatea procuratruii.