02:40:27 29.03.2024
Stiri

Directorii ANRE, demiși de Parlament, ar putea fi REPUȘI în funcție

Politică 04.12.2015 17:12 Vizualizări2868 Autor: Galina Munteanu
Directorii ANRE, demiși de Parlament, ar putea fi REPUȘI în funcție


Decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcție a conducerii ANRE a fost deja contestată la Curtea Constituțională (CC). Sesizarea a fost semnată de deputații democrați Andrian Candu, Sergiu Sârbu și de liberal-democratul Ștefan Creangă.

Deputații solicită CC examinarea în regim de urgență a sesizării, precum și suspendarea acțiunii hotărârii până la examinarea acesteia.

„Considerăm că, prin adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015, Parlamentul a depășit limitele constituționale sfidând, astfel, Legea Supremă. Autorii hotărârii au folosit un „artificiu juridic” prin așa-zisa abrogare a actelor de numire, care, în opinia noastră, este o absurditate juridică și o ilegalitate”, se menționează în sesizare.

Autorii precizează că, în momentul votării hotărârii în Parlament, nu a fost examinată existența sau inexistența temeiurilor legale pentru revocarea din funcție a directorilor ANRE Sergiu Ciobanu, Octavian Lungu, Iurie Onica și Gheorghe Pârțu.

„Constatăm că directorii ANRE sunt inamovibili, iar autoritatea abilitată cu dreptul de desemnare este obligată să respecte independența acestora, fără nicio presiune politică, în caz contrar este diminuată esența și semnificația mandatului. Funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu este o funcție politică, ci o funcție publică exponentă a unui interes public deosebit”, se arată în document.

CITIȚI ȘI Patru directori ai ANRE, DEMIȘI! Expert: „E o decizie ARGUMENTATĂ”

În sesizarea depusă la CC se menționează că Parlamentul a sfidat direct și indirect Constituția prin adoptarea respectivei hotărâri. „Decapitarea unei instituții precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control și gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituție este obligată, în termen de maximum 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz și să îndeplinească alte atribuții legale de importanță majoră. Rămânerea pentru o perioadă nedeterminată fără conducerea unei astfel de instituții poate aduce prejudicii imprevizibile și consecințe extrem de negative pentru economia țării, în condițiile în care mai mult nimeni un poate asigura interimatul funcției de director ANRE”, se menționează în textul sesizării.

Tot astăzi, Comunitatea Energetică Europeană a calificat decizia Parlamentului cu privire la demiterea celor patru directori ANRE drept presiune politică, îndreptată asupra independenței instituției. Potrivit Comunității Energetice, acțiunile Legislativului discreditează o instituție ale cărei competențe și independență sunt de o importanță majoră pentru asigurarea performanței și transparenței sectorului energetic al țării, fiind puse sub semnul întrebării chiar și angajamentele de reformă asumate de R. Moldova.

Amintim că, ieri, 50 de deputați socialiști, comuniști, democrați și liberali au votat o hotărâre privind abrogarea hotărârilor Parlamentului privind desemnarea directorilor Consiliului de administrație al ANRE. Prin această hotărâre s-a abrogat hotărârea Parlamentului din iulie 2013 privind desemnarea unor directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică și hotărârea Parlamentului din decembrie 2013 privind desemnarea unor directori ai Consiliului de Administrație al ANRE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md