Mihail Saakașvili a fost lipsit de cetățenia Georgiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost lipsit vineri de cetățenia Georgiei, un decret în acest sens fiind semnat de actualul șef al statului georgian Gheorghi Margvelașvili, informează agenția TASS.

Decizia autorităților de la Tbilisi a fost luată după ce Saakașvili a primit cetățenia ucraineană, el fiind în prezent guvernator al regiunii Odesa (în sudul Ucrainei), iar legislația Georgiei nu permite dubla cetățenie.

„Un cetățean georgian nu poate fi, în același timp, și cetățean al altei țări. Obținerea cetățeniei unei alte țări este un motiv pentru pierderea cetățeniei georgiene”, a declarat ministrul georgian al justiției, Tea Țulukiani.

Venit la putere în 2003, în urma „revoluției trandafirilor”, Saakașvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia și s-a stabilit în SUA, țară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

În luna mai a acestui an, el a primit cetățenia Ucrainei și a fost numit guvernator al regiunii Odesa a cărei capitală cu același nume a devenit principalul port ucrainean după ce Crimeea a fost anexată la teritoriul Federației Ruse, în martie 2014. La 30 octombrie, ministrul georgian al justiției anunța că autoritățile de la Tbilisi au primit un document oficial ce atestă că Saakașvili a primit cetățenia Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...