Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportul Ministerului Economiei privind situația…

Raportul Ministerului Economiei privind situația din sistemul electroenergetic

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi a prezentat plenului Parlamentului un raport referitor la situația din sistemul electroenergetic din Republica Moldova. Potrivit viceministrului, Guvernului îi revin atribuțiile prin monitorizarea activității sistemelor energetice. Principala provocare țării la acest moment este dependența în proporții de 90% de resursele energetice importate.

După ce Ucraina a suspendat în noiembrie 2014 exportul de energie electrică, Republica Moldova a fost pusă în situația procurării de la o sigură sursă, centrala Cuciurgan. O problemă este și existența unui singur importator de gaze naturale, Gazprom. Gazoductul Iași-Ungheni livrează gaze din România în mărime de doar 1%, care asigură circa 10 000 de cetățeni din Ungheni și Nisporeni. În viitorul apropiat urmează a fi construit și cel de-al doilea segment al gazoductului, Ungheni-Chișinău.

Problemele esențiale din domeniu constau în investițiile reduse în sector, insuficiența conexiunii la sistemul european de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, uzurul avansat al echipamentelor și rețelelor de distribuție, de circa 80%, nivelul redus de utilizare a surselor de energie regenerabilă.

Valeriu Triboi a fost întrebat despre informațiile apărute în presă referitor la încălcările de la Moldovagaz și Chișinău-gaz, care ar fi condiționat transferul consumul fraudulos de gaze în tarifele consumatorilor finali. Viceministrul a declarat că nu există certitudinea că informațiile ar fi veridice, însă a afirmat că, personal, a cerut șefului Consiliul de administrație al Moldovagaz, Alexadru Gusev să-și de-a demisia, în contextul dosarului penal de spălare a banilor, pornit de Procuratura Generală.

Amintim că la 26 octombrie curent, procurorii au descins la MoldovaGaz și  la domiciliul președintelui întreprinderii, Alexandr Gusev. Perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal inițiat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, spălare de bani şi practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător.