(VIDEO) Un vulcan a erupt pentru prima dată în 110 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vulcanul Momotombo, cu o înălţime de nu mai puţin de 1.297 metri, nu a mai erupt din anul 1905. Pe 1 decembrie un strat de cenuşă şi lavă s-a ridicat la 8.000 de metri deasupra gigantului vulcan trezit la viaţă, relatează Live Science.

Vulcanii pot experimenta perioade de hibernare şi de activitate, dar foarte puţine lucruri sunt cunoscute specialiştilor despre Momotombo. Erik Klemetti, cercetător în cadrul Universităţii Denison din Ohio a declarat: „Se cunosc foarte puţine aspecte despre un vulcan ce a stat liniştit pentru 110 ani şi apoi a erupt din senin, atât de spectaculos. Nu există nicio regulă despre cum ar trebui să îşi desfăşoare activitatea un vulcan, deoarecte totul ţine de sisteme individuale care se dezvoltă atât intern cât şi în mediul extern”, relatează Live Science.

Momotombo este un stratovulcan în formă de con (un vulcan în formă de con format din straturi de lavă şi cenuşă) aproape de León, Nicaragua. Istoricul geologic ne spune despre el că a mai fost activ în trecut, iar oamenii de ştiinţă încă nu au identificat motivul „hibernării timp de 110 ani a gigantului vulcan”.

Cel puțin nouă comunități din jurul vulcanului sunt afectate de erupție. Starea de alertă încă nu a fost decretată având în vedere că efectele activității sunt încă mici, depinde însă de evoluție, au informat autoritățile. Autoritățile au recomandat populației să fie pregătită de orice dezastru și să aibă la îndemână obiecte de primă necesitate în caz de evacuare.

„În primul rând este cenușa, care afectează mai mult animalele, însă cutremurele ne îngrijorează. Cei bătrâni au văzut erupția din 1905, cea mai mare a vulcanului”, povestește un localnic.

Erupția de atunci nu a fost totuși la fel de mare ca cea din 1610, care a distrus complet o așezare, sau cea din 1886, care acoperit de întuneric Nicaragua timp de 23 de zile, potrivit datelor Ineter.

Potrivit datelor din cadrul Global Vulcanism de la Institutul Smithsonian, Momotombo avut o perioadă deosebit de activă la sfârşitul anilor 1800, cu 10 erupţii confirmate între 1858 şi 1905.

Potrivit Smithsonian, Momotombo este un vulcan relativ tânăr, formarea lui a început în urmă cu aproximativ 4500 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...