Nume
Parola
Vizualizări: 2843
Republica Moldova învaţă să estimeze cu precizie emisiile cu efect de seră
3 Decembrie 2015 — În perioada octombrie – noiembrie curent, membrii echipelor naţionale responsabile de compilarea inventarului emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din sectorul energetic şi silvicultură, au participat la mai multe sesiuni de instruire. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul Programul de fortificare a capacităţilor în domeniul dezvoltării cu emisii reduse a GES în Republica Moldova, implementat de Oficiul Schimbarea Climei de pe lângă Ministerul Mediului, în parteneriat cu PNUD Moldova. Iniţiativa este finanţată de Uniunea Europeană, Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii şi Siguranţei Nucleare al Germaniei şi Guvernul Australiei.

Astfel, experţii locali au fost familiarizați cu prevederile unui ghid metodologic internaţional, care îi va ajută să estimeze mai precis emisiile de gaze cu efecte de seră în diverse sectoare. Acest ghid este prevăzut de Convenţia-cadru a ONU privind Schimbările Climatice, la care este parte şi Republica Moldova.

Totodată, echipa naţională responsabilă de inventarierea emisiilor de gaze cu efect de seră a învăţat să utilizeze un program operaţional specializat, pentru a face faţă unui nou sistem de raportare, care va fi lansat începând cu 2016.

„Am primit recomandări utile pe dimensiunea integrităţii, transparenţei, statisticilor şi preciziei datelor colectate. Astfel, vom reuşi să avem date mai exacte, care ne vor ajuta să venim cu măsuri eficiente de diminuare a emisiilor şi vom contribui astfel la reducerea încălzirii globale”, afirmă coordonatorul inventarului naţional al emisiilor de GES din cadrul Oficiului Schimbarea Climei, Marius Ţăranu.

"Programul de fortificare a capacităţilor în domeniul dezvoltării cu emisii reduse a GES în Republica Moldova" a demarat în 2014 şi face parte dintr-o iniţiativă globală de atenuare a schimbărilor climatice. Republica Moldova este printre cele 11 state participante care au accesat etapa a doua a de implementare.

Informaţie de contact

Sergiu Ungureanu, Manager de proiect, Tel. +373 22 232247; E-mail sergiuungureanu22@gmail.com