Decretul semnat de liderul de la Cotroceni se referă la ratificarea celui de-al patrulea şi al cincilea Protocol adiţional la Acordul semnat în aprilie 2010 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, prin care statul român a alocat ţării noastre un ajutor de 100 de milioane de euro.

Potrivit protocolului IV, Acordul va fi valabil până în 2021. Totodată, a fost modificat cuantumul contribuţiei, 15 milioane de euro din cele 100 de milioane fiind destinate proiectelor din domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice.

La fel, protocolul V va permite alocarea de resurse pentru lucrările de reconstrucţie a sediului Parlamentului de la Chişinău. Din aceşti bani, vor fi efectuate lucrările de instalare a sistemului de ventilare, a sistemului de protecţie la incendiu, precum şi reparaţia sălii „Europa” de la etajul 3 al edificiului.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010.

În baza acestui document, România implementează proiecte care să contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educaţiei, situaţiilor de urgenţă şi sectorului energetic din Republica Moldova.

Pe parcursul perioadei 2011-2014, din cele 100 de milioane de euro au fost valorificate 37,19 milioane de euro, pentru realizarea proiectelor din domeniul energetic, educaţie, precum şi ajutor de urgenţă în caz de calamităţi naturale.