Şeful CNA despre cazul BEM: 44 dosare penale, 386 de persoane audiate, 44 de bunuri sechestrate

CNA a pornit pe cazul BEM 44 de dosare penale, din acestea 20 au fost expediate în judecată. În total. sunt investigate 54 de mari credite, iar pe parcursul investigațiilor au fost aplicate sechestre pe 28 de milioane de lei, 44 de bunuri mobile, imobile, echipament agricol.

Date în acest sens au fost făcute publice astăzi de şeful CNA Viorel Chetraru în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului.

Şeful CNA a precizat că în cadrul acestor cauze penale au fost audiate 386 de persoane, au fost efectuate 111 percheziţii şi 56 de ridicări. De asemenea, au fost realizate 36 de expertize, dar şi efectuate 49 de solicitări de asistență ce ţine de circuitul banilor de la cele trei bănci delapidate în cadrul „jafului secolului”.

În plus, şeful CNA a declarat că, în cadrul dosarelor penale iniţiate, 14 persoane sunt învinuite, iar opt persoane au statut de inculpat în instanța de judecată. Chetraru a declarat că s-a stabilit circuitul a circa 200 de milioane de dolari din toţi banii sustrași din băncile moldovenești.

Astfel, potrivit şefului CNA, la momentul de față a fost stabilit circuitul creditelor celor 200 de milioane de dolari, bani transferați prin Letonia, Cipru, Elveţia, Germania, China, Estonia. Pentru identificarea circuitului sunt implicate țări precum Rusia, Marea Britanie, Letonia, Panama, Cipru etc. Totodată, pentru stabilirea acestui circuit au fost efectuate deplasări în 47 de jurisdicții.

Întrebat dacă există şanse ca să fie recuperaţi banii sustraşi de la cele trei bănci, Viorel Chetraru a menţionat: “Dacă vom obţine confirmările pe bunurile identificate, pe activele care au fost cumpărate în afara ţării, există posibilitatea recuperării a unei bune părţi din banii scoşi”.

În context, Chetraru a precizat că îşi menţine în continuare poziţia, potrivit căreia o parte din bani s-au întors în țară. „O bună parte din bani s-au întors în tară, inclusiv în aeroport. Investiţiile care au fost făcute în diferite domenii”, a precizat Viorel Chetraru.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.