Firma, despre care presa a scris că aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, vrea să privatizeze terenul aferent clădirii fostei cafenele "Guguţă" din Grădina Publică Ştefan cel Mare.

"Finpar Invest" a acţionat în judecată Consiliul Municipal Chişinău şi cere anularea sintagmei „fără drept de privatizare”, stipulată într-o decizie a autorităţilor municipale din decembrie 2014.

Reprezentanţii Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spun că nu pot admite ca o zonă protejată de stat să fie distrusă.

Avocatul "Finpar Invest" a fost împotriva demersului Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, dar a refuzat să facă declaraţii pentru presă.

Următoare şedinţă de judecată va avea loc pe 16 decembrie.

Cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului Municipal Chişinău.

În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, în 2009, cafeneaua a intrat în posesia firmei "Finpar Invest", administrată, anterior, de către Ghenadie Sajin, cel despre care presa a scris că gestionează afacerile controversatului om de afaceri, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În acest an, Sajin s-a ales cu fotoliul de şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii şi a fost înlocuit la conducerea Finpar de către Valentin Zubic, fost viceministru de Interne. Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare, dar Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză agentului economic.

Dacă va obţine şi terenul, firma imobiliară ar urma să ridice în locul cafenelei "Guguţă" un complex hotelier de cinci stele cu 13 etaje.

Precizăm că prin instanţă de judecată "Finpar Invest" a obţinut două insule în Parcul "La Izvor" din capitală, cu o suprafaţă totală de 1,5 hectare, drept terenuri adiacente unui restaurant care aparţine firmei. Atunci, primarul Dorin Chirtoacă declara că nu va ceda insulele şi va cere rejudecarea cauzei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Tot prin instanţă, firma încearcă în prezent să obţină şi terenul pe care sunt amplasate sediile celor patru televiziuni şi trei posturi de radio deţinute de oligarhul Vladimir Plahotniuc.