După consultări, liderul PD Marian Lupu s-a arătat mulţumit de discuţii, afirmând că a propus ca toate condiţiile să fie lăsate la o parte. Asta după ce mai devreme, liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că noul premier al Republicii Moldova trebuie să fie unul apolitic, iar actualul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, să-şi dea demisia nu mai târziu de momentul învestirii Guvernului.

„Am propus ca dialogul să se producă fără condiţii şi precondiţii. Am transmis un mesaj colegilor de la PLDM ca de mâine să ne aşezăm la discuţii cu PLDM, PL, PD şi grupul de deputaţi neafiliaţi. Doar în asemenea format putem purta discuţii serioase şi consistente. Că nu doresc să le numească negocieri, nu am pretenţii. Mai puţin contează în cadrul la ce să ne întâlnim. Să lăsăm la o parte condiţiile, sunt poziţiile partidelor care trebuie puse pe masă şi discutate. Această propunere pe care am înaintat-o colegilor de la PLDM am înţeles că, pe principiu, este acceptată. Urmează să vedem ora exactă şi să ne întâlnim mâine”, a declarat Marian Lupu.

La rândul său, liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a dat de înţeles că democraţii au evitat să ofere un răspuns inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea instituţiilor de stat de sub control politic. Chiar şi aşa, liberal-democraţii au acceptat propunerea PD de a continua mâine discuţiile în format lărgit.

„Nu am primit niciun răspuns clar privind subiectele lansate de noi. Obiectivul a fost să primim un răspuns sau un termen pentru un răspuns despre scopul propus, de a scoate de sub dependenţă partinică instituţiile de stat. Nu am primit niciun răspuns pe subiectul privind un premier apolitic. La fel, nu am primit un răspuns legat de propunerea privind principiului variantei zero. Au propus să ne vedem în format deplin şi să decidem acolo, afirmând că fiecare din părţi poate avea şi alte abordări şi alte subiecte. Mâine urmează să convenim o oră pentru a ne întâlni în format larg”, a spus Valeriu Streleţ.

Liberal-democraţii au declarat că vor insista, în procesul de negocieri, ca în fruntea Guvernului să fie numit un premier neafiliat politic. Condiţia PLDM nu este însă agreată de liberali, nici de legislatorii neafiliaţi. 

La începutul lunii, PLDM anunţa că nu va participa la negocierile privind formarea unei noi alianţe de guvernare cu PD, învinuind această formaţiune de acapararea instituţiilor statului. Acuzaţiile au fost respinse de PD.