Publicaţia se întreabă ce l-a făcut pe Putin sa schimbe radical poziţia sa?

Acum o lună, politologul rus Stanislav Belkovski cita din Putin: „nu există nicio încălzire globală, toate acestea sunt o conspiraţie şi înşelăciune concepute pentru a ţine pe loc dezvoltarea industrială a mai multor ţări, inclusiv a Rusiei”. În acelaşi articol al Reuters, Putin spunea, în 2003, că încălzirea cu 2-3 grade nu va afecta ţările nordice, Rusia fiind una dintre acestea, adaugă paginaderusia.ro.

De ce luni Putin şi-a schimbat brusc poziţia? „În trecut, lipsa de încredere a lui Putin în schimbările climatice a fost evident din cauza convingerii sale că cererile de reducere a emisiilor de gaze de seră sunt un atac asupra economiilor producătoare de petrol”, – scrie publicaţia. Astăzi a devenit clar că preţurile ridicate ale petrolului nu se mai întrezăresc în viitorul apropiat şi apartenenţa la elita producătorilor de petrol mondiali nu justifică speranţele.

„Adăugaţi la asta izolarea politică tot mai accentuată a Rusiei pe scena mondială. Când mulţi oameni cred că eşti candidatul perfect pentru titlul de Ţară care probabil va dezlănţui al treilea război mondial şi veţi vedea că nu este atât de uşor sa câştigi simpatie în străinătate. În acest context, retorica ecologică a lui Putin este o revenire la momentele când Uniunea Sovietică se punea în fruntea tuturor campaniilor cu obiective nobile, cum ar fi lupta pentru pace în lume, ca să se laude apoi cu poziţia sa în fruntea „întregii omeniri progresiste”, se arată în articolul.