Este vorba despre Reţelele Electrice de Distribuţie RED Nord şi RED Nord-Vest care cer mărirea tarifului cu 50 şi, respectiv, 61%, începând de mâine.

Reprezentanţii celor două companii susţin că la baza solicitărilor de a majora preţul la energia electrică stau pierderile majore care le-au suferit în urma deprecierii leului din ultimele luni faţă de dolar.

„Solicităm ca tariful mediu pentru consumatorii finali să fie stabilit în mărime de 2 lei şi 42 bani pentru un kilowatt/oră, faţă de cel în vigoare 1 leu şi 62 bani pentru un kilowatt/oră, ceea ce constituie circa 50%. Suntem în situaţia când nu vom putea achita energia importată dacă nu se vor schimba tarifele”, a declarat reprezentantul RED Nord, Anastasia Munteanu.

„Solicităm mărirea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice de la 1,68 bani kw/oră care este aprobat în 2012 la 2,71 bani kw/oră”, a adăugat şi directorul tehnic al RED Nord-Vest, Daniel Chivriga.

Reprezentanţii ANRE-ului promit să dea un răspuns furnizorilor abia după ce vor examina solicitările celor de la RED Nord şi RED Nord-Vest.

Amintim că, aproximativ două săptămâni în urmă, Întreprinderea Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea facturilor la energia electrică cu 50 la sută începând cu întâi aprilie. Adică, pentru un kilowatt/oră, consumatorii vor plăti un preţ de 2 lei şi 30 de bani, faţă de cel actual de 1 leu şi 52 de bani. Compania încă nu a primit o decizie din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.