Linkuri accesibilitate

Ajunge brațul lung al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România şi în R. Moldova?


Sediul DNA de la Bucureşti
Sediul DNA de la Bucureşti

Fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi spune că anchetarea în România a fiului său Sergiu Lucinschi este „un show”.

De când au început acţiunile în forţă ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Bucureşti împotriva unor extrem de importante personaje politice dâmbovițene, la Chişinău au apărut speranțe că aşa ceva s-ar putea întâmpla şi în Moldova şi pe unele ziduri şi stâlpi de telegraf au fost lipite afişe în care chiar asta ce cerea: ca DNA-ul să treacă Prutul şi să facă ordine şi în corupţia la nivel înalt din Moldova. Ei bine, ieri unul din fiii fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, Sergiu Lucinschi a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție pentru 24 de ore, fiind bănuit de fapte de corupție. Omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost dus la sediul DNA din București pentru a fi chestionat, iar locuința sa din județul Ilfov i-a fost perchiziționată. Potrivit unui comunicat emis de DNA, Sergiu Lucinschi este acuzat de trafic de influență și șantaj. El ar fi pretins suma de patru milioane de euro în perioada decembrie 2014 - martie 2015.

Despre Sergiu Lucinschi presa de la Chişinău a scris că are mai multe afaceri în domeniul construcţiilor şi că s-a mutat cu traiul la Bucureşti în 2011.

Procurorii DNA spun că Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea altor persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unui om de afaceri, pretinzând de la acesta 4 milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora. În schimb, Lucinschi ar fi promis să influenţeze organele judiciare şi să-l ajute pe omul de afaceri pe care-l şantaja să scape de sechestrele instituite asupra bunurilor deţinute. Toate acestea s-ar fi făcut în complicitate cu un ofiţer de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Oamenii legii din România mai spun că ar exista un contract fictiv de împrumut între cei doi oameni de afaceri, în urma căruia Sergiu Lucinschi ar fi obţinut de la persoana şantajată dreptul de creanţă asupra sumei de 2 milioane de euro. Aceşti bani ar ajunge pentru a fi plătite 11 mii de salarii medii ale profesorilor sau pentru achitarea a peste 36 de mii de pensii medii.

Sergiu Lucinschi nu a făcut declaraţii pentru presă. Dar cel care i-a sărit în apărare este tatăl său, ex-preşedintele Petru Lucinschi. „Probabil că e necesar de un show, e cam puțin ce se întâmplă în România și mai este nevoie încă de unul”, a comentat fostul preşedinte pentru postul de televiziune Prime.

Petru Lucinschi afirmă că ar cunoaşte detaliile tranzacției: „Din ce știu eu feciorul meu un an și jumătate în urmă mi-a spus că el pe partenerii lui i-a dat în judecată, fiindcă i-au furat businessul. Peste un an și jumătate, pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestia aceasta, așa și nu l-au pus pe rol acest dosar. Pe urmă mi-a spus că ei vor să ne împăcăm și amabil să rezolvăm această problemă. Pe urmă îmi spune feciorul că gata ne-am înțeles, am semnat. Ei au recunoscut că îi sunt datori și deci parcă problema a decăzut, ca după câteva săptămâni să aud această informație la televiziune. Eu pur și simplu sunt șocat!”.

Azi dimineaţă, Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost citat de procurorii DNA, în acelaşi dosar având calitatea de suspect. Pricop nu a vrut să facă declaraţii în faţa anchetatorilor, urmând să revină cu avocatul în zilele următoare.

Deocamdată oamenii legii din România nu au oferit mai multe detalii despre legăturile ce ar exista între cei doi Lucinschi şi Pricop. Însă cazul demonstrează că aceste relaţii dintre oameni de afaceri şi politicieni de la Chişinău şi Bucureşti există de mai mult timp, crede judecătorul român Cristi Danileţ, fost consilier al ministrei Justiţiei, Monica Macovei.

„Din fericire, noi avem un organism care luptă puternic împotriva corupţiei. Este vorba despre Direcţia Naţională Anticorupţie, alcătuită de procurori de elită ai României, majoritatea tineri şi extrem de bine pregătiţi, chiar formaţi în străinătate, inclusiv cu FBI, care au învăţat să combată corupţia la nivel înalt. În momentul de faţă, indiferent câţi bani ar avea cineva, indiferent ce poziţie în stat ar ocupa cineva, la un moment dat, ajunge să fie tras la răspundere. Iar corupţia judiciară, adică actele de corupţie cu privire la judecători şi procurori sunt extrem de ferm sancţionate de către justiţia română”.

Cristi Danileţ s-a ocupat o vreme de reformele din justiţie din România şi spune că Republica Moldova se află la nivelul României de acum zece ani, când demnitari şi foşti demnitari erau intangibili în justiţie. Abia după reforma justiţiei, mai exact sub presiunea aderării la UE, zice Cristi Danileţ, procurorii şi judecătorii au devenit independenţi de factorul politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG