06:50:01 19.04.2024
Stiri

Un tânăr din Chișinău și-a găsit sfârșitul într-o expediție în munții din România. A alunecat și a căzut în gol sute de metri

Social 30.11.2015 09:29 Vizualizări1575 Autor: Ziarul National


Un tânăr din Chișinău și-a găsit sfârșitul într-o expediție în munții din România. A alunecat și a căzut în gol sute de metri
Andrei Panici

Andrei Panici, un tânăr de 34 de ani din Chișinău, a decedat, duminică, într-o expediție la Piatra Craiului din Brașov.

El plecase în România cu soția și alți cinci prieteni și au ales un traseu extrem de dificil în munți, pe marginea unui hău de peste 200 de metri.

Grupul trecuse de porțiunea cea mai periculoasă, când zăpada proaspăt așternută l-a păcălit pe Andrei, care a alunecat și s-a prăbușit în gol, scrie protv.ro.

Andrei Panici, fiul unui militar din R. Moldova, soția sa și câțiva prieteni plecaseră într-o excursie în Piatra Craiului. Nu era prima oară când se aventurau pe trasee dificile, iarna. Așa că au ales Brana Caprelor, un drum care, în sezonul rece, nu este recomandat turiștilor. Zăpada proaspăt depusă a fost însă o capcană mortală pentru Andrei.

„A nins o zăpadă umedă care s-a pus pe pereți și risca să plece oricând, că nu are bază. Asta s-a întâmplat și acum: a fugit o avalanșă, a rămas scocul liber și omul a făcut o mișcare greșita și a alunecat”, a spus Adama Arpad, salvator montan.

Jandarmii montani au reușit cu greu să ajungă la grupul de turiști. Au făcut mai bine de 6 ore până la locul unde s-a petrecut tragedia.

„Vă dați seama ce alunecare a fost. Acțiunea a fost destul de solicitantă și oarecum temătoare din partea noastră, pentru că exista pericolul să rămână agățat undeva în mijlocul peretelui”, a declarat Ciprian Lolu, salvator montan în România.

Andrei Panici era un tânăr cunoscut la Chișinău, fiind angajat al organizației neguvernamentale National Democratic Institute și magistru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Vestea ca Andrei s-a stins s-a răspândit repede, iar pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de mesaje de condoleanțe.

„Fiecare om are virtuți, poate fi puternic, înțelept, plin de verticalitate, care urmează un crez, îi inspiră pe alții. Andrei Panici le avea pe toate, însă cel mai important e că își făcea prietenii la fel - plini de virtuți. Îi voia mai buni. Și îi reușea. E greu să treci peste astfel de momente - când pleacă cei mai buni și tineri. E mult prea greu. Ne vei lipsi, Andrușa”, a scris deputatul Vadim Pistrinciuc pe o rețea de socializare.

„Ne vom aminti de el ca de un băiat foarte inteligent, optimist, dar și modest. Este o mare pierdere pentru noi. (......) Condoleanțe familiei. Prețuiți valorile cât aveți posibilitatea”, „...unul dintre cei mai optimiști oameni pe care i-am cunoscut... ne va lipsi mult...”, sunt alte câteva mesaje de pe rețelele de socializare.

Andrei Panici iubea muntele, era bucuros că reușise să ajungă pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii - Kilimandjaro, și plănuia următoarea expediție în Caucaz.

În 2012, el a postat un filmuleț pe internet, de la o prezentare în care își expunea viziunea despre toleranță și democrație: „Eu vreau să trăiesc într-o țară în care dacă se întâmplă că mă mut într-un bloc și vecinul meu e găgăuz, eu să pot să-i spun buna ziua și la un pahar de vorbă să avem ce discuta”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md