01:14:10 25.04.2024
Stiri

Afacerea unui tânăr din R. Moldova // Prepelițele de la sud

Economie 29.11.2015 10:38 Vizualizări9869 Autor: Galina Munteanu
Afacerea unui tânăr din R. Moldova // Prepelițele de la sud


Exemplu // Un tânăr din raionul Cahul a inițiat o afacere la doar 18 ani

Când alții stăteau cu burta încă pe carte, Denis Sava din satul Borceag, raionul Cahul, era businessman cu acte în regulă. La 18 ani împliniți, tânărul administra deja o fermă de prepelițe.

Inspirat de peste Prut

O afacere profitabilă care să genereze investiții, locuri de muncă și profit. Asta și-a propus Denis atunci când a decis să inițieze un business. A studiat bine piața din sudul republicii, locul de baștină, și, inspirându-se de la colegii de peste Prut, a decis să crească prepelițe.

„Inițial, ziceam să fie una de păsări, dar după ce am studiat piața din sudul R. Moldova, am văzut că sunt mai mulți care cresc păsări și mi-am dat seama că poate fi dificil cu vânzarea și imediat mi-am schimbat opțiunea. Am hotărât să deschid o fermă de prepelițe”, ne spune tânărul businessman.

Ajutor de la UE

Dar pentru că banii sunt cei care contează cel mai mult în a iniția o afacere și, dacă nu îi ai destui, prea puține lucruri poți face, tânărul a aplicat la Programul PARE 1+1, de unde a primit 200 de mii de lei, bani care i-au fost foarte necesari la început de cale.

„Bineînțeles, nu au fost suficienți, m-au ajutat foarte mult și părinții, dar a fost un început promițător. De pe acei bani mi-am procurat păsări, cuști și m-am apucat de lucru”, zâmbește tânărul. În total, până acum familia Sava a investit în afacere peste un milion de lei.

Și greu, dar și ușor acum

Recunoaște că i-a fost destul de dificil la începuturi. Au fost momente când a dorit chiar să renunțe la afacere, dar, susținut de părinți și de cei din jur, a mers mai departe. Birocrația este cea care l-a îngenuncheat, susține Denis.

„Birocrația din R. Moldova își face foarte bine meseria. Mi-a fost ușor, pentru că am fost susținut și de către proiectul la care am aplicat. Ori de câte ori am cerut sfaturi, am fost ascultat și le-am primit. Îmi amintesc cum, în primele trei luni de la lansarea afacerii, nu puteam să vindem nimic. Intrasem în depresie deja, dar în a patra lună am început să fim întrebați. Cel mai greu ne-a fost cu promovarea produselor. Oamenii de la noi nu au cultura de a procura ceva bun, dar puțin. Sigur, banii sunt de vină, dar sunt și din cei cu bani... și totuși. Într-un final, am izbutit. Acum abia de reușim să facem față comenzilor”, susține Denis.

Trei ani de afacere

Deja al treilea an administrează această afacere și are planuri mari de viitor. Pe moment, businessmanul îngrijește peste două mii de capete de prepeliţe şi se gândeşte deja să-şi mărească afacerea. Ferma pe care o închiriază permite creșterea mai multor păsări, așa că tânărul se gândește să o exploateze la maximum.

„Vrem să ajungem chiar la câteva zeci de mii de capete. Deși avem cuști moderne, dotate cu toate cele necesare pentru a crește astfel de păsări în ele, vrem să mai procurăm. De asemenea, avem nevoie și de alt utilaj pentru a mări afacerea. Ca să mă înțelegeți corect, nu ne oprim aici. Acum, în vânzare scoatem doar ouă de prepeliță și carne, dar intenționăm să vindem și ouă marinate, tăieței din ouă de prepeliță și carne afumată de prepeliță. Marfa o vindem în majoritatea magazinelor din orașul Cahul și de prin localitățile învecinate, dar vreau să ajungă chiar și peste hotare. Idei avem multe, bani să fie să le realizăm”, ne dezvăluie planul său de afacere întreprinzătorul de la Borceag.

Scump, dar și face

În magazinele din R. Moldova, o cutie cu 20 de ouă de prepeliță costă până la 30 de lei. Iar un kilogram de carne de prepeliță costă circa 150 de lei.

Pentru un kilogram de piept de prepeliță, consumatorii pot scoate din buzunar și până la 500 de lei.

Un ou de prepeliță, cât trei de găină

Deşi sunt de două ori mai mici decât ouăle de găină, cele de prepeliţă au o valoare nutriţională de trei-patru ori mai mare, susțin specialiștii. Sunt atât de sănătoase, încât doctorii le recomandă în tratarea diferitelor boli.

Doar 10-12 grame are un singur ou de prepeliţă. Şi, cu toate acestea, conţine cu peste 10% mai multe proteine, de trei ori mai multă vitamina B1, de două ori mai multă vitamina A şi de cinci ori mai mult fier decât oul de găină. De aceea, ouăle de prepeliţă sunt cunoscute drept alimente-medicament.

Spre deosebire de ouăle de găină, acestea nu pot cauza alergii. Dimpotrivă, previn şi tratează alergiile datorită unei proteine din compoziţie.

Consumate regulat, aceste ouă cresc imunitatea, tratează anemia şi scad colesterolul.

Citat

Birocrația din R. Moldova își face foarte bine meseria. Mi-a fost ușor, pentru că am fost susținut și de către proiectul la care am aplicat.

Legenda poze

Denis Sava din satul Borceag, raionul Cahul, a devenit proprietarul unei ferme de prepelițe la doar 18 ani. Tânărul vrea să-și mărească afacerea


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md