Satul Cobasna se află la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere al frontierei Leuşeni-Albiţa. În acest sat, necunoscut pentru Europa, se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est. Localitatea se află sub jurisdicţia Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis, fiind controlat de forţele transnistrene şi forţele ruse de pacificare.

Nimeni, în afară de autorităţile transnistrene şi ruse, nu cunoaşte până astăzi cantitatea, tipul şi starea muniţiilor din Cobasna. Aici se păstrează muniţiile fostei armate a 14-ea, dar şi o parte din armamentul, evacuat în anii `90 de armata sovietică, din fosta RDG şi Cehoslovacia. Nenumăratele discuţii şi negocieri privind evacuarea acestora din regiune, precum şi tratatele semnate cu oficialii ruşi nu au dat rezultate, iar acestea ar putea fi folosite în orice scop.

Generalul şi ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, crede că muniţiile din Cobasna prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni, deoarece pot fi folosite inclusiv în scopuri teroriste.

„Conform documentelor pe care le deţinem noi şi organizaţiile internaţionale mai sunt în jur de 20 000 de tone de muniţie, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Conform unui studiu al Academiei de Ştiinţe al R. Moldova, în caz de deflagraţie puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroşima şi Nagasaki. Eu sunt convins că, în mare parte, acestea sunt cu termenul de utilizare expirat, iar unele şi cu termenul de păstrare expirat. De aceea, la momentul actual, ar fi foarte bine dacă comunitatea internaţională ar putea să elaboreze un mecanism de control al depozitelor de la Cobasna, astfel ca ele să nu ajungă o sursă de pericol regional, dar şi o posibilitate de înarmare a „omuleţilor verzi” şi a altor formaţiuni din afara ţării”, a declarat pentru DW Marinuţa.

Comercializare ilegală de arme

Un alt aspect important este că Transnistria a fost deseori învinuită că ar vinde ilegal armament, iar unele grupări criminale ar face din aceasta chiar un business. Reporterii RISE Moldova au demonstrat, anul trecut, cât este de uşor să cumperi muniţii provenite din această regiune. Astfel, jurnaliştii de investigaţie au procurat fără nici o problemă un aruncător de grenade, iar vânzătorul de arme le-ar fi promis că poate aduce orice îşi doresc. Cel mai şocant a fost faptul că tranzacţia de cumpărare a avut loc chiar în capitala Chişinău, demonstrând ineficienţa organelor de securitate din Republica Moldova.[Oazu Nantoi]Oazu Nantoi

Politologul şi analistul Oazu Nantoi este de părere că Transnistria poate produce şi arme, iar acestea ar putea ajunge uşor în Europa la anumite formaţiuni teroriste. „Se cunosc mai multe etape de circulaţie a armelor din regiunea transnistreană. Prima a fost în anii 90, când în fostele republici sovietice domnea haosul. Atunci, armele erau comercializate ilegal în Balcani şi ulterior folosite în conflictele din acea regiune. Aceste tranzacţii erau în mare parte făcute de interlopi. Mai mult ca atât, nu a fost un secret existenţa unui 'pricelist' a armamentului. Pe lângă mitraliere din depozite, în regiune se produceau instalaţii de rachete 'Grad', care erau ulterior vândute. Actualmente situaţia s-a agravat evident, pe fundalul operaţiunilor militare din Estul Ucrainei. De asemenea, se ştie că tineri din regiunea Găgăuzia au fost racolaţi şi antrenaţi pentru a deveni terorişti în unele lagăre de antrenamente din Federaţia Rusă. Astfel, prezenţa armatei ruse pe teritoriul nostru, a formaţiunilor paramilitare de la Tiraspol, precum şi depozitele de muniţii din Cobasna, sigur că devin un factor de risc. Noi nu putem avea nici o garanţie că aceşti factori nu vor destabiliza situaţia din regiune”, a menţionat pentru DW analistul.

Separatismul echivalent cu terorismul

După sfârşitul operaţiunilor militare de pe malul Nistrului, Republica Moldova a devenit atractivă şi pentru unele organizaţii teroriste. Motivul principal erau armele din Transnistria, dar şi posibilitatea de a face antrenamente în unele lagăre din regiune. Valentin Dediu, fostul şef al Serviciului de Securitate şi Informaţii de la Chişinău, a declarat pentru DW că procesele ilegale de comercializare a armelor sunt greu de depistat în regiunea din stânga Nistrului pentru că aceasta nu se află sub controlul organelor moldoveneşti şi internaţionale.

„Noi aveam informaţii că unele organizaţii teroriste veneau în Moldova pentru a procura ilegal arme din Transnistria. Ei se interesau în special de aruncătoarele de grenade. Totodată, dacă echivalăm extremismul separatist cu terorismul, atunci putem afirma că în regiunea transnistreană sunt antrenaţi terorişti. Unii cetăţeni care vin din stânga Nistrului au participat la acţiuni în Ucraina, inclusiv la atentatele tragice din Odessa de anul trecut. Cu regret, operaţiunile anti-teroriste sunt grele pentru orice forţe speciale. Astfel, în situaţia în care circulaţia persoanelor în lume este foarte liberă, teroriştii sunt foarte greu de identificat. De aceea, Transnistria prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni”, spune Valentin Dediu.

Omuleţii verzi

După atentatele de la Paris, organele de drept şi securitate din Republica Moldova şi-au activizat operaţiunile. Astfel, în ultima perioadă au fost prinşi câţiva combatanţi care au participat la conflictul din regiunea Donbas. Totodată, în aceste zile, poliţia de la Chişinău a anunţat că a descoperit o grupare paramilitară care pregătea atacuri asupra instituţiilor de stat din ţară. Au fost găsite mai multe hărţi pe care erau fixate cinci obiective de menire culturală şi istorică din capitală unde presupuşii terorişti planificau atentate. De asemenea, şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei din Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la domicilie acestora au fost ridicate muniţii şi arme, precum şi alte lucruri importante care sunt baza probatorie pentru deschiderea urmării penale.

Totodată, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă, a anunţat joi, 26 noiembrie, în plenul Parlamentului că în aceste zile, în Republica Moldova au intrat camioane pline cu uniforme de camuflaj.

„În primul rând, ideea a venit după ce în faţa Parlamentului noi am văzut sute de oameni îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj. Am văzut că Legiuitorul a avut grijă de aceste lucruri şi a interzis chiar şi structurilor de protecţie şi pază să poarte această uniformă de camuflaj din motiv că portul acestora este admis doar de către unităţile cu destinaţie specială ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, SIS-ului şi alte structuri ale statului. Vreau să spun că până în momentul în care au apărut cetăţeni îmbrăcaţi în aceste uniforme paramilitare, nu deranja pe nimeni acest lucru. De exemplu, chiar ieri prin vama de la Leuşeni au intrat două camioane pline-pline cu complete de uniformă. De ce vin aceste uniforme în Republica Moldova? Care este scopul? Temerea noastră este că pot să apară structuri paramilitare sau acei 'soldăţei verzi' care au apărut în Crimeea şi au făcut probleme ucrainenilor”, a declarat Untilă.

Instabilitatea din ţară este marcată şi de criza politică prin care trece Republica Moldova. Lipsa unui Guvern stabil afectează şi activitatea organelor de securitate, iar de această slăbiciune pot profita organizaţiile teroriste care pot sau să se alimenteze cu arme din Transnistria, sau să creeze un nou focar de instabilitate chiar la frontiera UE.

Deutsche Welle