„Sunt multe cancere în care nu s-au făcut progrese nemaipomenite în ultimii 30 - 40 de ani, astfel încât supravieţuirea rămâne undeva aproape de 60% în tumori cerebrale şi undeva peste 60 - 65% în sarcoame osoase şi de ţesuturi moi. Sunt o serie de cancere în care rata de vindecare este de peste 90%: lipom Hodgkin - 95%, nefroblastom - peste 92%, retino-blastom - 95%. Iar în ceea ce priveşte tumorile cu celule germinale, virtual se pot vindeca, chiar în cazuri metastazate, în proporţie de 100%”, a declarat medicul Monica Dragomir.

Diferenţele de supravieţuire între ţările cu posibilităţi maxime şi ţările foste socialiste sunt între 10 şi 20 la sută, a mai spus medicul.

Leucemiile, limfoamele şi tumorile cerebrale reprezintă 60% din toate cancerele, a apreciat ea, arătând că, în cazul leucemiilor, diferenţa este de 6 - 7 la sută, în timp ce în cazul limfoamelor şi tumorilor cerebrale nu există diferenţe.

Date comunicate de Societatea Europeană de Oncologie pediatrică arată că, în Europa, în fiecare an sunt diagnosticaţi 35.000 de copii şi tineri cu cancer, dintre care 15.000 au sub 15 ani, iar restul au între 15 şi 24 de ani.

Dintre ei, 80% pot fi vindecaţi prin tratament multidisciplinar modern, astfel încât se crede că între 300.000 şi 500.000 de cetăţeni ai Europei sunt supravieţuitori ai unui cancer din copilărie. Însă, între 20 şi 40% dintre aceştia au efecte secundare tardive ale bolii sau ale tratamentelor oncologice pe care le-au urmat. În fiecare an mor de cancer 6.000 de tineri şi copii.

Se pot face însă multe lucruri pentru ameliorarea calităţii supravieţuirii, mai spune Dragomir. „Supravieţuirea copiilor cu cancer a avut o evoluţie absolut spectaculoasă, comparabil cu cancerele adultului. Dacă în anii '70 rata de supravieţuire şi de vindecare era undeva la 50%, ea a crescut încet până în anii 2000 după care şi în prezent se situează în medie la în jur de 80%”, a mai spus medicul.