Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Interceptări dintre un procuror și…

Interceptări dintre un procuror și un condamnat. Pântea vorbește despre șantaj și răzbunare

Procurorul adjunct al municipiului Chișinău, Andrei Pântea afirmă că interceptările apărută în presă, care ar demonstra legăturile sale cu lumea interlopă au fost regizate, iar acesta a fost şantajat cu ele pentru a influenţa mersul unor dosare.

În această dimineaţă, realitatea.md a publicat un articol care conţine mai multe interceptări telefonice dintre procurorul Andrei Pântea, fost prim-adjunct al procurorului general, acum adjunct al procurorului municipiului Chișinău şi Ion Șoltoianu, sportiv condamnat pentru omorul lui Ion Stratulat. În convorbire, Șoltoianu, aflat în pușcărie, îl numeşte „frate” pe Pântea şi îl felicită cu ziua procurorilor.

Şoltoianu i-ar fi transmis 100 de mii de euro avocatului său, bani destinaţi procurorului Pântea

Totodată potrivit documentelor care ar fi fost aduse la sediul Realitatea TV, Ion Șoltoianu i-ar fi transmis avocatului său de atunci, Mihai Conțescu, 100 de mii de euro pentru a-i reduce cât de mult posibil termenul de pedeapsă penală. „Acest lucru urma să fie făcut cu implicarea directă a fostului procuror general adjunct, Andrei Pântea. În discuțiile dintre Șoltoianu și Pântea, cel din urmă l-a informat că a fost numit procuror adjunct interimar al Procuraturii municipiului Chișinău, cu perspectiva ca peste jumătate de an să devină procurorul Capitalei, în locul lui Ion Diacov. Avocatul Mihai Conțescu a murit însă în luna februarie”, iar potrivit sursei banii nu au mai fost găsiţi.

În replică, Andrei Pântea a declarat pentru ZdG că aceste interceptări ar face parte din episodul doi al conflictului dintre procuratură şi angajaţii Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP).

„Este seria numărul doi al episodului Ţigănaş, este un subiect regizat. La sfârşitul lunii ianuarie a fost transmis instanţei de judecată dosarul privind acuzarea Şefului Adjunct al Departamentului Instituţii Penitenciare de comiterea mai multor infrancţiuni, inclusiv consolidare poziţiilor criminale a grupării Moscalciuc alias „Makena” şi favorizarea în detenţie a acestei grupări criminale”, declară Pântea.

Pântea şantajat prin interceptările convorbirii cu Şoltoianu?

Totodată acesta afirmă că ştia despre aceste convorbiri de mai bine de o lună şi că ar fi existat o încercare de a-l şantaja prin intermediul lor.

„Eu pot să vă spun mai mult, eu despre această operaţiune de înscenare a acestei aşa zise senzaţii am cunoscut de o lună în urmă în urmă, iar cineva a aşteptat de la mine careva acţiuni ca să nu apară. Eu am fost cel care a sesizat asupra prezenţei telefoanelor şi securităţii regimului de detenţie la nivel de Consiliu de Securitate. Totodată şi ministrul Justiţiei a fost înştiinţat de acest fapt,” afirmă Pântea.

Procurorul denotă lipsa de logică din materialul apărut, în care se spune că membrii grupării Makena la întâlnirea cu Şoltoianu l-au rugat să intervină la procurorul Andrei Pântea pentru a soluționa unele problemele din dosarele în care figurează. Deoarece anume el a fost cel care ţinea sub control dosarul care demonstrează că gruparea Makena şi cei de la DIP ar fi cointeresaţi în existenţa crimei organizate în penitenciarele republicii, pentru a obţine bani de la ceilalţi deţinuţi.

„S-au încercat mai multe intervenţii din partea lui, dar până la urmă cauza penală a fost transmisă în judecată. Urmăriţi faptele şi continuitatea acţiunilor mele în raport cu gruparea criminală respectivă, angajaţii DIP-ului, în privinţa cărora şi la moment sunt instrumentate cauze penale”, afirmă procurorul.

Procurorul nu ţine minte dacă a vorbit cu Ion Şoltoianu

Totodată procurorul Pântea nu poate spune cu siguranţă dacă aceaste convorbiri între el şi deţinutul Şoltoianu au avut loc sau nu.

„Din memorie, nu pot să-mi amintesc această convorbire. N-o ţin minte. Trebuie de verificat autencitatea acestei convorbiri. Repet, este un subiect regizat, de membrii grupării Moscalciuc-Makena, împreună cu participanţii reprezentanţilor Instituţiilor Penitenciare. Un element important este cine a fost iniţiatorul acestei convorbiri. Dacă Pântea l-a sunat pe cineva în penitenciar e o altă întrebare. Eu primesc convorbiri telefonice de la multe persoane. Responsabilitatea de deţinere a obiectelor interzise aparţine reprezentanţilor DIP. Este un subiect regizat şi trebuie de verificat provenienţa acestor convorbiri, dacă e să le numim aşa. Ele nu pot fi numite interceptări pentru că trebuie de verificat provinienţa, legalitatea şi autencitatea lor”, susține acesta.

Procurorul Pântea nu ne-a răspuns însă explicit nici dacă îl cunoaşte sau nu pe Şoltoianu. Acesta a încercat să ne explice că nu ar fi apropiat de acesta prin faptul că el a semnat rechizitoriul în dosarul penal în care Șoltoianu a fost trimis în judecată şi nu a admis careva facilități în favoare acestuia. „E evident că nu poate să existe nici o prietenie din moment ce avem sfere diferite, nu am avut tangenţe de prietenie cu acest cetăţean pe care vrea cineva s-o prezinte”, susține procurorul.

Şeful adjunct la DIP neagă aluziile

Ion Şoltoianu, campion mondial al kickboxing a fost condamnat în 2013 la 14 ani de închisoare pentru omorului lui Ion Stratulat. În aprilie 2013, mai mulţi membri ai grupării Makena au fost condamnaţi definitiv în total la 175 de ani de detenţie. Magistraţii le-au stabilit celor 11 interlopi pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie. Dosarul penal a fost pornit la începutul anului 2010, ca urmare a plângerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi şi ameninţaţi cu moartea de către un grup de condamnaţi, membrii organizaţiei criminale „Makena”.

Solicitat de ZdG, Petru Bîrcă, șef adjunct la DIP, care după părerea lui Andrei Pântea ar sta în spatele interceptărilor apărute în presă, neagă că ar fi avut legătură cu aceste convorbiri. „Eu nu cunosc de ce domnul Pântea discută despre mine, DIP nu e organ de interceptare şi nu am ce comenta ce a apărut prin presă. Pe 31 ianuarie 2015 dosarul meu a fost remis în instanţă, despre asta se cunoaşte, nu e un secret. Eu nu am comis ce mi-a incriminat mie Procuratura Generală, cu atât mai mult să şantajez sau să presez pe cineva. Cam cum vă închipuiţi dumneavoastră ca penitenciarele să şantajeze procuratura sau pe altcineva. De ce ar trebui eu să presez procuratura dacă dosarul meu, care se întinde de trei ani, se află deja în instanţă. Eu nu am ce comenta pentru a nu fi înterpretat greşit, am să aduc în instanţă probele respective şi am să arăt că nu am comis ceia ce mi se încriminează mie”, a declarat Bîrcă.

A.B.