Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) DIP refuză să ofere…

(VIDEO) DIP refuză să ofere informații cu privire la deținuții torturați și cei care țin greva foamei

Direcția Instituții Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiției refuză să ofere informații Ziarului de Gardă cu privire la zecile de persoane care au declarat greva foamei la penitenciarele nr.1 din Taraclia și nr 8 din Tighina. Surse de la P1 anunțau că, în data de 9 noiembrie, deținutul Constantin Rotari a fost scos în stare critică de pe teritoriul penitenciarului și transferat la spitalul din localitate. Se presupune că acesta ar fi fost maltratat de angajați DIP, iar ca reacție la cele întâmplate, 14 deținuți au declarat greva foamei.

Solicitarea de informații de la DIP am făcut-o prin telefon chiar în data de 10 noiembrie, dar ni s-a solicitat să expediem și un email cu întrebările la care vrem să ni se răspundă. Deși am anunțat că este o urgență, cei de la DIP ne-au amânat de mai multe ori, spunând că nu este gata răspunsul. Abia peste 14 zile ne-au comunicat că ”solicitarea de informații nu a fost expediată pe cale oficială, adică prin poștă”, de asta și nu vor răspunde.

bandas

La data de 22 noiembrie am fost informați că și la P8 din Tighina, alți 13 deținuți au declarat greva foamei. Dar această informație nu i-a mai interesat pe cei de la DIP, care au zis că nu vor să răspundă la întrebările reporterului nostru.

Solicitat să comenteze situația, avocatul Vadim Vieru de la Asociația ”Promo-Lex” spune că solicitarea noastră de informații se încadrează perfect în limita prevederilor legale.
”Nu contează forma în care au fost adresate întrebările. Este probată, și ei recunosc acest lucru, faptul solicitării informației, deci ei sunt obligați să vă comunice informația. (..) Faptul că ei refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor, aceasta denotă existența unei probleme în penitenciarul din Taraclia și ridică mai multe semne de îngrijorare”, susține avocatul.

Sursa VIDEO: https://zdg.md/web