Instituţiile care vor fi verificate de 15 experţi europeni sunt: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei. Exerciţiul este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova.

Unul dintre experţii care vor vizita instituţiile din Republica Moldova va fi Laura Codruţa Kovesi, procuror general în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. Şefa DNA va efectua (în calitate de expert TAIEX) o misiune de evaluare a Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate.

Primele misiuni vor începe pe 30 noiembrie. Scopul acestora este evaluarea de către experţii europeni, care vin de la instituţii similare, a instituţiilor din Republica Moldova, pe care aceştia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere şi recomandări. 

„Scopul final al acestui exerciţiu este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a justiţiei, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie”, se spune în declaraţia Delegaţiei UE.

Misiunile de evaluare îşi vor încheia activitatea la sfârşitul lui martie 2016, iar concluziile şi recomandările cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.

TAIEX reprezintă Instrumentul de Schimb de Informaţii şi Asistenţă Tehnică al Uniunii Europene şi oferă susţinere autorităţilor publice în aproximarea şi aplicarea legislaţiei UE, precum şi în facilitarea schimbului UE de bune practici. Printre modalităţile de oferire a expertizei se numără şi misiunile de evaluare, atunci când experţii din statele membre UE vizitează autorităţile beneficiare, oferind consultanţă detaliată privind transpunerea, implementarea sau aplicarea unei componente specifice a legislaţiei UE.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.