Potrivit ambasadorului Statelor Unite, James Pettit, investitorii străini ocolesc Republica Moldova din cauza justiţiei inechitabile. Diplomatul american a spus că pentru a-i atrage pe oamenii de afaceri din străinătate, autorităţile de la Chişinău trebuie să le ofere siguranţa unui sistem judiciar lipsit de corupţie.

„Instabilitatea din regiune şi impactul acesteia asupra economiei cer mai mult ca niciodată ca ţările din Europa Centrală să colaboreze activ, să promoveze comerţul şi investiţiile. Guvernul RM trebuie să demonstreze investitorilor şi partenerilor săi că are o atitudine serioasă faţă de implementarea legilor, dar şi să facă reforme semnificative în justiţie. Un investitor trebuie să aibă încredere în sistemul judiciar şi că va avea parte de contracte legitime”, a declarat ambasadorul SUA.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a declarat că Moldova are mult de lucru la capitolul implementării reformelor.

„Ţin să notez cu regret că fluxul de investiţii străine în RM este redus şi insuficient pentru economia ţării. În domeniul implementării reformelor trebuie să se muncească mai mult. Din păcate, dacă studiem statisticile vedem că aveţi multe instrumente la dispoziţie, dar în acelaşi timp observăm un declin al climatului investiţional, problemă ce trebuie rezolvată fără nicio întârziere. Noi ca parteneri putem doar să vă susţinem. Nu putem face reforme pentru ţară”, a spus Pirkka Tapiola.

La rândul lui, ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephan Bride, a recunoscut că investiţiile străine directe în economia Moldovei au scăzut în acest an cu peste 86 de milioane de dolari faţă de 2014 din cauza crizei din sistemul bancar. Totodată, Bride a declarat că lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional a servit drept impediment pentru investitorii străini.

Precizăm că declaraţiile au fost făcute după prima reuniune a Comitetului Acordului de Liber Schimb Central-European "CEFTA Week 2015", organizată de Ministerul Economiei. În acest an, Moldova deţine preşedinţia CEFTA, din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia şi Kosovo.

Evenimentul are drept scop evaluarea implementării acordului şi coordonarea eforturilor şi politicilor ţărilor membre pentru stimularea comerţului şi investiţiilor reciproce.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.