Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2015

PDM începe consultările cu fracţiunile parlamentare privind formarea unui nou guvern proeuropean de tehnocraţi şi nu privind formarea unei noi coaliţii

PDM începe consultările cu fracţiunile parlamentare privind formarea unui nou guvern proeuropean de tehnocraţi şi nu privind formarea unei noi coaliţii

Biroul Politic al PDM s-a întrunit astăzi, 24 noiembrie, în ședință, subiectul principal pe agendă fiind formarea majorității parlamentare și a noului Guvern. La încheierea ședinței, președintele PDM Marian Lupu a susținut un briefind de presă, în cadrul căruia a declarat următoarele:

Am analizat situatia din prezent și blocajul creat de PLDM prin refuzul de a dialoga cu partidele pro-europene. Suntem în situația să constatăm pe de-o parte acest blocaj creat de liberal-democrați, pe de altă parte - faptul că, deși avem numărul necesar de deputați, să votăm un nou Guvern pro-european, nu reușim să ne așezăm cu toții la aceiași masă și să formăm mai întâi o alianță politică. Este un paradox, dar în politica moldovenească nu e prima dată când din cauza orgoliului unora sau a iresponsabilității ajungem în astfel de situații. Însă nu putem lăsa toată țara captivă capriciilor și frustrărilor câtorva deputați, suntem obligați să găsim soluții.

Ca urmare a celor discutate astăzi, noi am ajuns la concluzia că trebuie găsite de urgență soluții pentru formarea noului Guvern și vom iniția acest proces chiar începand cu ziua de azi, prin decizia luata la Biroul Politic. Noi constatăm că anumite forțe politice nu doresc formarea unei alianțe politice, din motive diferite - unii vor anticipate, alți sunt pur și simplu iresponsabili. Pe de altă parte, suntem în situația să constatăm că alianțele politice nu au fost niciodată pe deplin funcționale în politica noastră, iar acordurile politice pe care le-am semnat au fost ușor denunțate de către unii, când interesul le dicta altceva.

De asemena, nu putem să nu luăm în calcul și situația complicată în care se află țara, inclusiv divizarea fără precedent a societății, care impune un dialog larg între partidele parlamentare. Diferențele ideologice majore însă dintre unele partide, fac dificilă formarea unei alianțe. Alianță cu partidele de dreapta nu putem face pentru că nu avem voturi, prin blocajul impus de PLDM. Alianță de stânga nu putem face câtă vreme nu există un consens legat de viitorul european al Moldovei. Ceea ce ne rămâne de făcut este să găsim consesnul pentru a vota un Guvern pro-european de către acei deputați care sunt responsabili pentru viitorul țării, un guvern pro- reforme, pro-Moldova.

De aceea, PDM va iniția începând de mâine consultari cu toate forțele politice din Parlament, vom analiza posibilitatea de a crea o majoritate parlamentară în jurul noului Guvern și nu în jurul Alianței, care se dovedește dificil de creat în acest moment.‎ Vom discuta inclusiv posibilitatea ca membrii viitorului Guvern să nu mai facă parte din partide politice, fie să fie tehnocrați, fie să demisioneze din partidele din care fac parte.

Noi nu venim cu o listă predeterminată de nume pentru funcția de prim-ministru. Preferăm ca acea candidatură să vină ca urmare a discuțiilor pe care le vom purta. Scopul acestor acțiuni este să creăm un Guvern care să nu fie dependent de decizii politice, să avem un premier care să nu trebuiască sa alerge la șeful lui de partid, așa cum a fost până acum în unele guverne, să avem un Guvern care să nu guverneze cu acordul coaliției politice în față, ci cu programul de guvernare. ‎ Apropo, asta era și una din doleanțele PLDM, pe care însă nu a venit să ne-o spuna prin dialog, așa acum fac niște politicieni maturi, ci ne-au transmis-o prin presă. Dacă PLDM ar fi avut curiozitatea să vină la discuții, ar fi vazut ca multe din doleanțele lor sunt și ale celorlalte partide pro-europene. Ei însă au preferat să se ascundă și sa caute pretexte să țină blocată formarea guvernului.

Noi credem că la fel ca în România, putem să formăm noua majoritate parlamentară în jurul guvernului și obiectivelor lui, nu neaparat în jurul alianțelor politice. Acolo două partide total opuse ideologic au votat împreună Guvernul, fără să facă nicio alianță politică. Până la urmă, obiectivul principal al nostru acum este declanșarea reformelor și pentru asta trebuie să căutăm sprijin parlamentar cât mai consistent pentru noul Guvern.‎

Noi credem că o astfel de formulă ar putea fi cea mai potrivită pentru situația actuala, în care societatea este atât de divizată, partidele atât de diferite ideologic, unele partide scindate pe interior, nu pot luat o decizie unitară. În ceea ce privește stabilitatea unui astfel de Guvern, ea nu este diferită de stabilitatea unui guvern votat de o coaliție. Stiți cu toții cât de ușor au fost denunțate acordurile coalițiilor până acum. Am mai trecut de situații cu ziua de 13 când era denunțat acordul și pe cale de consecință guvernul cazut. Deci, la situația pe care o avem în prezent, noi avem nevoie de un Guvern votat să facă reforme, nu politică.

Zilele următoare ne vom întâlni cu fiecare partid în parte, vom iniția acest dialog, astfel încât până vineri să putem avea o concluzie pe acest subiect și poate deja să avem consultări cu președintele țării. Sper că toate partidele vor accepta invitația la dialog. Pe această cale dăm și un mesaj că suntem flexibili în căutarea unor soluții stabile și viabile. Am văzut și decizia de azi a Curții Constituționale, care clar spune ca dacă în 3 luni nu vom avea Guvern ales, ne așteaptă alegeri anticipate.

Pentru noi toţi acest dialog va fi un test. Dacă partidele politice, cei care au fost votaţi să vină în Parlament, să reprezinte forul legiuitor al Republicii Moldova au potenţă politică, au capacitate, inteligenţă şi au dorinţă să rezolve această problemă cu siguranţă o vor face. În caz contrar, dacă cineva şi-a pus drept scop mergerea la alegeri anticipate, să iasă la rampă, să fie sinceri, deschişi, şi în acest caz toată lumea din Parlament, toată societatea să cunoască care este poziţia acestui partid politic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus