Suhoi-24, avionul cu cele mai multe accidente din flota aeriană rusă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bombardierul tactic rus Suhoi Su-24 doborât marți la frontiera siriano-turcă de către un avion de vânătoare al Turciei este aparatul cu cele mai multe accidente din întreaga flotă aeriană rusă, transmite EFE.

Suhoi-24, un avion supersonic cu geometrie variabilă care nu se mai fabrică din 1993, este dificil de pilotat și înregistrează în medie între 6 și 8 accidente anuale de la darea sa în exploatare, în 1975. Bombardierul, Fencer-A în clasificarea NATO, este considerat, alături de mult mai modernul Su-34, un bombardier tactic, capabil să lanseze atât bombe, cât și rachete asupra unor obiective din ariergarda operativă a inamicului.

Forțele aeriene ruse mai au în uz circa 120 de avioane de tip Su-24, cu o vârstă medie de 30 de ani, deși intenția autorităților ruse este să renunțe la acest model până în 2020. Bombardierul rus are un lung istoric de participare la conflicte armate. Avioanele Su-24 au fost utilizate în timpul invaziei sovietice din Afganistan, în războiul civil din Tadjikistan, în cele două războaie cecene și în războiul din Golf (1991), unde au fost folosite de forțele aeriene irakiene.

Potrivit unor informații difuzate de agenția rusă RIA Novosti, circa 30 de avioane de tip Su-24 participă la atacurile desfășurate de aviația rusă în Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...