Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sistem perfect?! CSM susține că…

Sistem perfect?! CSM susține că în Chișinău, în ultimii doi ani, dosarele au fost distribuite fără încălcări

În 2014 și 2015, toate dosarele în instațele de judecată din Chișinău au fost repartizate fără încălcări. Concluzia aparține Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care, marți, 24 noiembrie 2015 a analizat acest subiect. O notă informativă a Inspecției Judiciare privind investigarea modului de distribuire a dosarelor în instanțele judecătorești din municipiul Chișinău a fost prezentată membrilor CSM.

„Verificarea a fost efectuată pentru 2014, deși a început cu noiembrie 2013. Până la această perioadă, repartizarea era făcută manual, automat și semi-automat. Din noiembrie 2013 s-a introdus programul 4.0, datorită căruia a fost exclusă orice repartizare manuală sau semi-automată. Toate dosarele se repartizează prin intermediul programului în mod aleatoriu. La repartizarea aleatorie s-a trecut pentru că se ține cont de gradele de complexitate, dosarele se repartizează nu doar după număr la toți judecătorii, dar și în funcție de gradele de complexitate. În concluzie, cazuri de manipulare a repartizării aleatorii a dosarelor în instanțele de judecată nu au fost constatate. Nu am verificat doar la Râșcani o cauză penală care este în curs de examinare. Nu cunoaștem, de asemenea, starea de lucruri privitor la alte cazuri care se investighează la moment. Informații cu privire la manipularea dosarelor de către unii judecători nu există, cu toate că ne-au pus în gardă blocările masive în unele judecătorii. Însă, există un temei justificat pentru care s-au blocat, fie că era vorba de cauze tehnice sau că dosarele țineau de competența altor judecători”, a declarat pentru început Nicolae Clima inspector-judecător superior în cadrul Inspecției Judiciare.

În timp ce Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior a cerut raportul pe țară, Teo Cârnaț, alt membru al CSM a ținut să accentueze că atunci când ONG-urile au luat o atitudine dură față de acest subiect, în luna februarie repartizarea aleatorie dintr-o singură încercare a fost 94 % iar în martie, același număr de dosare au fost repartizate în materie de 98, aproape 99 % dintr-o singură dată. „După asta, iarăși vedem o descreștere – 96, 94 %. „Dacă prezentați informația așa cum este, dacă spuneți că manipulări nu se fac în dosarele respective, înseamnă că noi nu avem nevoie de o astfel de verificare” a conchis Cârnaț.

Raportul, care este rezultatul unei verificări ample, atât ca perioadă de timp, cât și ca volum, vine ca răspuns la apelul unui grup de ONG-uri cu privire la repartizarea aleatorie a dosarelor în municipiul Chișinău. Practic, s-a verificat fiecare unitate, deși în nota informativă scrie că a fost făcută selectiv, pentru că este imposibil într-o perioadă relativ scurtă de timp de a face verificări la fiecare dosar repartizat aleatoriu din sutele de mii de cauza examinate pe parcursul dat”,  a mai spus Nicolae Clima.