Curtea Constituţională a examinat o sesizare depusă de către deputatul PLDM Ştefan Creangă pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi din Legea privind contracararea activităţii extremiste. Autorul sesizării susţine că sintagma „a unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare cu atributele din simbolica nazistă” nu e suficient de clară şi aduce atingere libertăţii de exprimare. Anume la această sintagmă din lege au făcut referire judecătorii atunci când au decis să le interzică organizaţiilor „Falun-Dafa” şi „Falun Gong” să activeze pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că simbolurile utilizate de acestea ar semăna cu cele naziste. Prezent la şedinţă, un reprezentant al Guvernului a insistat că articolul din legea contestată nu contravine Constituţiei, însă a fost contrazis.

Amintim că asociaţiile „Falun Dafa” şi „Falun Gong” au fost acţionate în judecată de către organizaţia de veterani „Echitate”, condusă de deputatul socialist Elena Hrenova. În opinia acesteia, care a considerat că emblema acestor asociaţii ar semăna cu svastica nazistă. În consecinţă cele două organizaţii neguvernamentale au pierdut procesul inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie. Dosarul se află acum pe masa magistraţilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Falun Dafa” şi „Falun Gong” reprezintă un sistem de credinţe şi practici fondat în China în 1992, care este dur criticat de Guvernul chinez. Menţionăm că în Europa, filialele organizaţiilor respective activează nestingherit.