Linkuri accesibilitate

Situația a fost și luni extrem de tensionată, atât în Bruxelles, cât și în Paris


 Bruxelles, 23 noiembrie 2015.
Bruxelles, 23 noiembrie 2015.

Militari mascați și vehicule blindate au fost plasați la fiecare intersecție strategică din „capitala Europei”.

Terorism: Londra oferă sprijin Parisului, dar tensiunile rămân

Premierul britanic David Cameron a oferit luni Franței folosirea bazei aeriene militare britanice din Cipru pentru bombardarea Statului Islamic din Siria.

Vorbind la Paris, la Palatul Elysée, alături de președintele Franței François Hollande, David Cameron a spus că Marea Britanie va face tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Franța "să învingă acest monstruos cult".

David Cameron a mai spus că va face totul pentru a convinge Parlamentul de la Londra să aprobe o intervenție britanică, astfel încât și Marea Britanie să participe la bombardamente.

Situația a fost și luni extrem de tensionată, atât în Bruxelles, cât și în Paris. Bruxelles, sediul instituțiilor europene și al NATO, este si acum, cel puțin în centrul său, practic în stare de asediu, cu școli și magazine închise, metrouri care nu circulă, cu militari înarmați și vehicule blindate pe străzi.

Principalul suspect care a supraviețuit atentatelor din Paris, Salah Abdeslam, încă nu a fost găsit, deși duminică seara 16 persoane au fost arestate la Bruxelles și Charleroi, iar încă 5 luni dimineața.

Pragul de alertă în Bruxelles e menținut la nivelul 4, cel mai ridicat. Cinematografele sunt de asemenea închise, iar desfășurarea militară de pe străzi a atins o asemenea concentrație, încât corespondenții străini din Bruxelles (al doilea loc de pe planetă în număr de jurnaliști acreditați, după Washington) afirmă că nu au văzut niciodată nicăieri asemenea măsuri de securitate, nici măcar în Ierusalim când s-a declanșat Intifada.

Jurnaliștii britanici subliniază de asemenea că nici măcar după atacurile teroriste din Londra, din iulie 2005, cu atentatele sinucigașe din mijloacele de transport, metroul londonez nu a fost închis decât câteva ore, în vreme ce în Bruxelles liniile de metro sunt deja închise de de vineri.

Sunt închise, de asemenea, piețele, talciocul, teatrele, muzeele, mall-urile și multe centre comerciale, și au fost anulate concertele și meciurile.

Militari mascați și vehicule blindate au fost plasați la fiecare intersecție strategică din „capitala Europei”.

E posibil ca autoritățile belgiene să caute să se răscumpere, după atentatele de la Paris, pentru atenția generală îndreptată asupra focarului islamist care e cartierul Molenbeek din Bruxelles… iar asta chiar cu riscul de a da o impresie de slăbiciune a autorităților, prin desfășurarea unor asemenea măsuri care pot părea excesive.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG