Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională și chestiunea magazinelor duty free


Potrivit liberalilor, amplasarea magazinelor duty-free înainte de controlul paşapoartelor ar reprezenta o legalizare a evaziunii fiscale.

Curtea Constituţională a amânat şedinţa în cadrul căreia urma să decidă dacă activitatea magazinelor duty free de la intrarea în ţară şi a celor din regiunea transnistreană corespunde sau nu Constituţiei.

Sesizarea a fost depusă în luna mai de un grup de legislatori liberali şi s-a referit la un şir de prevederi din Codul Vamal care, între altele, permite amplasarea magazinelor duty-free înainte de controlul paşapoartelor. Acest fapt, în opinia deputaţilor liberali, reprezintă nimic altceva decât o legalizare a evaziunii fiscale. Conform practicii internaţionale, magazinele duty-free, care comercializează mărfuri scutite de taxe, sunt destinate persoanelor care părăsesc teritoriul ţării şi nu invers, se arată în cererea înaintată la Curte.

Obiect al sesizării depuse la Curtea Constituţională îl constituie şi prevederile legale ce se referă la funcţionarea magazinelor duty-free în regiunea transnistreană a ţării. Deputaţii liberali au făcut trimitere la o hotărâre de guvern luată în aprilie şi care oferea unei firme transnistrene dreptul la activităţi comerciale în regim duty free. Câteva luni mai târziu, în septembrie, Guvernul a cerut anularea deciziei în cauză, invocând implicarea companiei din stânga Nistrului în contrabandă cu ţigări.

În context, vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov a cerut Curţii Constituţionale amânarea şedinţei, făcând trimitere la un proiect de lege ce îşi propune modificarea normelor din Codul Vamal ce permit funcţionarea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană. Proiectul se află în Parlament pentru examinare.

Şi Ministerul Economiei a cerut examinarea în a doua decadă a lunii decembrie sesizarea deputaţilor liberali, făcând trimitere la „complexitatea problemei date, timpul restrâns pentru formularea şi coordonarea poziţiei Guvernului cu alte instituţii guvernamentale, precum şi pentru evitarea unor interpretări aferente activităţii agenţilor economici din transnistria, în special acum, când se negociază extinderea aplicării Acordului de asociere şi a Zonei de comerţ liber şi aprofundat pe întreg teritoriul ţării”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG