Sondajul arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede patru partide, precum şi partidul format în baza Platformei Civice Demnitate şi Adevăr. Pentru socialişti ar vota 16,4%, pentru „Partidul Nostru” – 15,2%, pentru Partidul Popular European – 6,8%, pentru PD – 6,7%, iar pentru partidul creat de Platforma DA – 6,3%. Restul partidelor, printre care PL, PLDM şi PCRM nu ar accede în Parlament. 

Totodată, peste 56% din cetăţeni îşi doresc ca Platforma Civică Demnitate şi Adevăr să creeze un partid politic, care ulterior să acceadă în Parlament.

Rezultatele studiului mai arată că prezenţa la alegeri ar lăsa de dorit. „Doar 45 la sută sunt siguri că se vor prezenta la alegeri. Este un indicator foarte mic, în comparaţie cu alte sondaje, desfăşurate în alte etape, când 60-70 la sută erau siguri că vor merge la vot. Populaţia se află în derută. O mare parte din populaţie se simte umilită de situaţia socio-economică care persistă la noi în ţară”, a comentat preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu.

La capitolul încredere totală/încredere într-o anumită măsură a populaţiei în lideri politici, situaţia arată în felul următor: Renato Usatîi - 39%, Igor Dodon - 35%; Iurie Leancă - 29%; Maia Sandu - 25%; Vladimir Voronin - 21%; Dorin Chirtoacă - 20%; Andrei Năstase - 18%; Marian Lupu - 16%; Mihai Ghimpu - 14%; Andrian Candu - 12% etc. Relevant e că jumătate dintre participanţii la sondaj nu au încredere în nimeni - 47,2%.

Referitor la partide, studiul arată că niciun partid politic nu se bucură de încrederea majorităţii populaţiei. 25% este ratingul PSRM; 24% - „Partidul Nostru”; 21% - PPEM; 17% – pentru un partid format în baza Platformei „Demnitate şi Adevăr”; 15% - PD; 12% – PCRM, 12% - PL; 11% - PLDM.

Totodată, potrivit sondajului, 39 la sută dintre participanţii la studiul sociologic optează pentru integrarea în Uniunea Europeană, în timp ce 43 la sută preferă aderarea la Uniunea Euroasiatică. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-18 noiembrie 2015, pe un eşantion de 1.187 de persoane din 75 de localităţi, cu excepţia regiunii transnistrene.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici