Rusia oferă Europei petrol mai ieftin, pentru a-și apăra cota de piață

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia va oferi noi reduceri de preţ pentru ţiţeiul Urals în ideea de a-şi apăra cota pe piaţa din Europa, a declarat recent un oficial din Guvernul rus, în condiţiile în care competitorii, în frunte cu Arabia Saudită, reduc agresiv preţurile, transmite Reuters.

„Vom lupta pentru cota noastră de piaţă din Europa. Ne vom majora discountul pentru ţiţeiul Urals. Însă nu cred că petrolul din Arabia Saudită va ocupa uşor rafinăriile care în mod tradiţional au utilizat petrolul nostru. Acest lucru nu este uşor din punct de vedere tehnic”, a declarat sursa guvernamentală.

Declaraţia oficialului rus ar putea fi un mesaj către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în avanpremiera reuniunii ministeriale din data de 4 decembrie, că Rusia nu este dispusă să-şi reducă producţia de petrol, principalul său produs de export.

Traderii susţin că ţiţeiul din Arabia Saudită, Irak şi alte ţări din Orientul Mijlociu a fost livrat recent către Europa, pentru prima dată în ultimii ani, pe măsură ce lupta pentru cota de piaţă s-a intensificat odată cu scăderea preţului ţiţeiului. Potrivit Wall Street Journal, Arabia Saudită a fost cea mai activă oferind reduceri de preţ de până la 1,7 dolari per baril faţă de preţul de referinţă pentru ţiţeiul United Arab Emirates. Anterior, Arabia Saudită îşi vindea petrolul la un preţ mai mare cu 10 cenţi decât petrolul United Arab Emirates.

Cu toate acestea, o nouă reducere a preţului ţiţeiului va pune şi mai multă presiune pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...