Andrian Candu, finul de cununie al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc (deputat şi finanţator al PDM) a fost ales vineri, 23 ianuarie, în funcţia de preşedinte al Legislativului de la Chişinău. În calitate de vicepreşedinţi au fost aleşi Liliana Palihovici (din partea PLDM) şi Vladimir Vitiuc (din partea PCRM).

Fără comunişti în noul guvern

Liderul democrat, Marian Lupu, a menţionat că „membrii PCRM nu vor intra în componenţa Cabinetului de Miniştri” şi că PDM va susţine orice candidatură la funcţia de prim-ministru propusă de PLDM: „Vom face totul ca să fie nominalizată candidatura prim-ministrului. Nu avem timp! În 10-12 zile va trebui să învestim Guvernul”, a declarat Lupu.

După discuţii aprinse la sediul PLDM, liderul acestei formaţiuni, Vlad Filat, a anunţat vineri seară că „Iurie Leancă rămâne candidatul PLDM la funcţia de premier”. El a reiterat faptul că PLDM şi PD „nu au făcut coaliţie cu comuniştii”. Potrivit lui Filat, principala problemă care a blocat negocierile cu Partidul Liberal a fost partajarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a spus că „Viitorul guvern minoritar ar putea duce la compromiterea parcursului european al Republicii Moldova”: „Nu-mi dau seama cum vor răspunde acum democraţii şi liberal-democraţii în faţa partenerilor europeni. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, după întâlnirea avută cu oficialii europeni (de la începutul acestei săptămâni – n.n.), miroase urât. Tactica lor (PLDM şi PDM) a fost să negocieze două luni de zile, după care să anunţe că Partidul Liberal a blocat tratativele".

Alianţă „Pentru o Moldovă Europeană” – fără sprijinul partenerilor politici europeni

Alianţa minoritară PLDM-PDM se va numi „Pentru o Moldovă Europeană”. Preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa (ALDE), britanicul Graham Watson, care a participat săptămâna aceasta la consultările cu liderii PLDM, PDM şi PL din Republica Moldova a declarat pentru Radio „Europa Liberă” că regretă alianţa constituită la Chişinău fără PL: „Sfatul meu pentru Mihai Ghimpu a fost ca şi cel al PPE pentru Vlad Filat şi cel al socialiştilor europeni pentru Marian Lupu: să cadă la o înţelegere pentru o coaliţie de guvernare care să menţină Republica Moldova pe calea integrării europene. Observ că lucrurile s-au desfăşurat într-un alt mod”, a declarat Graham Watson. El a spus că nu crede că o guvernare creată numai din PLDM şi PD este „o soluţie cu care să mergi mai departe”, pentru că duce la un Guvern minoritar, iar o majoritate împreună cu comuniştii sau socialiştii „nu este calea cea bună pentru Moldova”.

PCRM nu-l vrea pe Leancă prim-ministru

Se pare însă că PCRM nu agreează ideea alegerii prim-vicepreşedintelui PLDM, Iurie Leancă, în funcţia de prim-ministru pentru următorii patru ani. Vineri, Vladimir Voronin a recunoscut că le-a cerut liberal-democraţilor să nu-l propună pe Iurie Leancă la această funcţie. Întrebat dacă este adevărat că i-a cerut PLDM să nu-l propună pe Leancă, Voronin a răspuns: „Da! Am cerut NU Leancă şi NU încă mulţi alţii. Urmează să-i aflaţi!”.

Împreună, alianţa PLDM-PDM are 42 de mandate din totalul de 101. PCRM a rămas cu 19 mandate după ce un deputat s-a dezlipit de acest partid. Împreună, PLDM-PDM-PCRM adună 61 de mandate – exact minimul necesar pentru a alege şeful statului. Parlamentul Republicii Moldova ar urma să aleagă şeful statului în luna martie 2016.

Deutsche Welle