Consecinţele deprecierii monedei naţionale vor fi usturătoare, spun experţii, care ne atenţionează că deprecierea leului va genera scumpiri în lanţ. Asta în timp ce mulţi dintre moldoveni se plâng că şi aşa abia fac faţă cheltuielilor. 

Deprecierea leului îi împovărează tot mai mult pe cei care încasează veniturile în lei, dar au de restituit împrumuturi în valută. De exemplu, un moldovean care plăteşte la bancă o rată lunară de o sută de dolari. 

Instabilitatea valutară îi afectează şi pe moldovenii care au depozite în lei. Nu sunt deloc în câştig cei care şi-au depus veniturile la bancă, în speranţa că după o perioadă de timp vor retrage sume mai mari, graţie dobânzilor acordate. 

Totodată, unii experţi economici spun că deprecierea monedei naţionale ar putea genera, în viitorul apropiat, o creştere a ratei dobânzii pentru creditele în lei. 

Ultima dată, Banca Naţională a venit cu explicaţii pe 13 ianuarie. Atunci, responsabilii de la BNM au declarat că evoluţiile de pe piaţa valutară sunt cauzate de cererea sporită de valută din partea agenţilor economici, dar şi de situaţia geopolitică din regiune.